Grădina Zoologică din Călărași, vizitată anual de zeci de mii de persoane!
Turistii vin la Calarasi in principal pentru pescuit, vanatoare, sporturi nautice si echitatie. Vara, turistii pot inota si face plaja pe malul Borcei (un brat al Dunarii navigabil, dar partial colmatat), sau pot petrece momente agreabile la cele cateva piscine moderne din oras, amplasate in parcul Dumbrava, intr-o zona superba de agrement, dotata cu o Sala de sport, patinoar permanent, cinematograf in aer liber, terase, restaurante si un hotel – Hestia – de 4 stele. Tot aici, pe malul unui canal,in padure, se afla cea mai importanta Gradina Zoologica din Romania. Deschisă în fiecare zi, între orele 8.00 şi 19.00, ZOO Călăraşi găzduieşte zeci de specii de animale, păsări exotice şi reptile. Aici poti fi admiraţi şi pelicani, dar şi o pereche de lebede negre, aduse la Bucureşti.
Si-a deschis portile la 1 iunie 1980 sub conducerea lui Gheorghe Tatavura care a donat cateva specii de mamifere, atat salbatice cat si domestice, precum si o colectie de pasari exotice ce-i apartineau. Gradina Zoologica din Calarasi a cunoscut o rapida crestere devenind una dintre cele mai mari gradini zoologice din Romania, atat ca suprafata cat si ca numar de specii.
Deşi s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, de-a lungul anilor, care au dus Grădina Zoologică de 2 ori pe punctul de a fi desfiinţată, Cristian Tatavura, dircetorul instituţiei, nu s-a dat bătut. A insistat la autorităţile locale să i se mai dea o şansă acestui loc şi a reuşit să menţină unitatea pe linia de plutire până când s-a redresat situaţia.
Ca să poată face faţă situaţiei din acea perioadă, Tatavura a pus la punct o strategie inteligentă. Pentru că la Călăraşi existau exemplare deosebite, prin reproducerea lor, s-a început schimbul de animale cu alte instituţii din ţară, dar şi din străinătate. „În Taigaua siberiană, mai există, în libertate, doar 200 de tigri. La ZOO Călăraşi am reuşit să obţinem peste 40 de pui, prin reproducerea celor pe care îi avem în captivitate. Astfel, am putut să dăm pui de tigru în Germania şi Olanda, la schimb, cu hipopotam şi jaguar sau să-i vindem”, a declarat Cristian Tatavura. Multe dintre animalele din pepiniera de la ZOO au ajuns chiar vedete la Circul Globus din Capitală. Inundaţia din 1985
O altă perioadă dificilă s-a consumt în iarna anului 1985, când Grădina a fost inundată şi 80% dintre animale au murit înecate. „ Eram elev la liceu şi profesorii mă învoiau de la cursuri ca să vin să ajut la refacerea grădinii. Atunci director era tatăl meu, cel care a înfiinţat-o în anul 1980. A fost un dezastru. Animalele care au fost recuperate au fost cazate în diverse locaţii din oraş. Maimuţele şi papagalii au ajuns la o centrală termică, iar foca a fost prinsă cu plasele de pescari în bazinul piscicol de la Grădiştea”, povesteşte Tatavura. După 3 ani, Grădina a intrat într-o perioadă de renaştere, ajungând chiar să fie prima din ţară, deoarece avea cele mai multe specii de animale.
In anul 1990 la Gradina Zoologica din Calarasi erau gazduite animale unicat in Romania, lucru care s-a datorat schimburilor de animale intre Gradina Zoologica din Calarasi si alte astfel de locatii din strainatate.
Desi dupa 1990, Gradina Zoologica a cunoscut un regres, ea ramane ce mai importanta unitate de profil din Romania, atat ca suprfata cat si ca varietate de specii. Este singura gradina zoologica din Romania care reproduce jaguarul, tigrul siberian si strutul Emu. In 10 ani s-au obtinut peste 60 de exemplare de tigri si jaguari. O parte din acesti tigri au ajuns la Circul Globus unde au fost dresati si participa la spectacole. Gradina zoolgica din Calarasi este o „exportatoare” pentru celelalte gradini zoologice din Romania. O pereche de animale unicat in tara sunt ursii de Alaska (grizzly), Rom impreuna cu perechea sa Anita, ce au peste 1,2 tone greutate si care au facut parte din colectia lui Nicolae Ceausescu, dupa 1990 ajungand la Calarasi. La Zoo Calarasi traieste singurul hipopotam din Romania. Cea mai noua constructie in cadrul Gradinii Zoologice este Aquaterrarium-ul ce insumeaza o colectie de pesti extici, serpi si reptile. In prezent gradina zoologica este administrata de inginerul zootehnist Cristian Tatavura, fiul celui care a pus bazele gradinii zoologice.
Un obiectiv ambitios este finalizarea Gradinii Botanice, cu fonduri europene, ce va fi inglobata in cadrul Gradinii Zoologice.
TAXĂ SPECIALĂ DE VIZITARE – conform H.C.L Nr.3 din 31.01.2014:
-taxă vizitare adulţi: 5 lei
-taxă vizitare copii : 3 lei
-copii în vârstă de până la 5 ani: acces gratuit
Surse: adevarul.ro; ecomagazin.ro;