Programul “Prima Casă” ar putea deveni nefuncțional!

Share:

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), a atenționat, miercuri, că programul guvernamental „Prima Casă” devine nefuncțional, dacă i se va aplica Darea în plată.

„Noi atenționăm că poate genera un risc în funcție de evoluția discuției și felul în care se pune problema pe această inițiativă (n.red. – Legea Dării în Plată). Credem că acest produs (n.red. – creditele acordate prin programul Prima Casă) este suspendat doar prin felul în care se discută despre el astăzi”, a afirmat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar, scrie mediafax.ro.

Președintele executiv al ARB a adăugat că în ceea ce privește programul Prima Casă trebuie să existe motive de îngrijorare pentru toate părțile, nu numai pentru bănci.

„Trebuie să existe motive de îngrijorare în special pentru clienți, pentru că sunt 250.000, de tineri în general, care și-au luat casă prin Prima Casă și care a fost, cândva, un produs exemplar, prin felul în care, într-o situație dificilă economic, România a găsit un instrument prin care statul împreună cu băncile să împartă riscurile și să ducă mai departe creditarea în domeniu, mai ales în contextul acesta în care tinerii pleacă din țară. Programul Prima Casă este pus între paranteze, sub semnul întrebării, dacă spunem că apare Darea în plată pentru Prima Casă. Asta înseamnă că nu mai poate fi împărțit acest risc, deci, programul nu mai există. Atunci, în primul rând, potențialii debitori trebuie să fie îngrijorați, apoi băncile, apoi statul, care poate fi pus în situația să fie luată în discuție voința sa inițială de a co-garanta cu băncile și în acest moment s-ar putea pune întrebarea dacă nu cumva nu mai dorește să co-garanteze. Este o problemă foarte serioasă această potențială întrebare”, a detaliat Dănescu.

Apărut în 2009, programul Prima Casă a avut alocat pentru acest an, cel de-al zecelea an de derulare, 2 miliarde de lei, iar, în primele opt luni ale anului, au fost acordate 16.600 de garanții și promisiuni de garantare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.