Paul Manafort pledează vinovat

Fostul director al campniei lui Donald Trump Paul Manafort a minţit poliţia federală americană (FBI) şi echipa procurorului special Robert Mueller – după ce a acceptat să colaboreze în ”ancheta rusă”, în cadrul unui acord prin care a pledat vinovat, negociat cu Mueller -, potrivit unor documente transmise justiţiei americane.

Procurorul special Robert Mueller scrie că Paul Manafort a „comis infracţiuni federale minţind FBI şi biroul procurorului special într-o mulţime de probleme”, ceea ce contravine acordului prin care a pledat vinovat, încheiat în septembrie. Potrivit acestor documente, depuse luni la un tribunal de la Washington, Paul Manafort neagă că i-a minţit pe anchetatori.

Fostul consilier al lui Trump – găsit vinovat, în august, de fraude fiscală şi bancară – a pledat vinovat, în septembrie, faţă de capete de acuzare de conspiraţie împotriva Statelor Unite şi de conspiraţie în vederea obstrucţionării justiţiei, într-un al doilea proces. El a acceptat să coopereze în ancheta procurorului special Robert Mueller, în cadrul acestui acord prin care a pledat vinovat.

Robert Mueller şi echipa sa anchetează din mai 2017 cu privire la un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi cu privire la o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui trump şi Kremlin.
Donald Trump, care cataloghează această anchetă drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, neagă orice complicitate. Moscova respinge, la rândul său, acuzaţiile de amestec în alegerile americane.

Procesul lui Manafort, care nu vizează fapte legate în mod direct cu o eventuală complicitate între membri ai echipei de campanie a miliardarului republicani şi oficiali ruşi, a fost primul care a decurs din investigaţiile efectuate de către procurorul special.

Potrivit documentelor depuse luni, reprezentanţi ai lui Mueller şi ai lui Manafort au convenit că o amânare a condamnării acestuia din urmă nu mai este necesară şi au cerut tribunalului să stabilească o dată în vederea pronunţării verdictului.

Şedinţa prevăzută la tribunalului din Alexandria, în Virginia, în vederea stabilirii pedepsei lui Paul Manafort găsit vinovat de fraudă fiscală şi bancară era stabilită la 8 februarie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.