Cum poate fi anulat Brexitul…

Share:

Avocatul general pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) îşi va prezenta la 4 decembrie opinia în legătură cu posibilitatea Marii Britanii de a revoca în mod unilateral decizia sa de a părăsi Uniunea Europeană, a indicat miercuri CJUE, informează Reuters.

Anunţul CJUE survine după ce marţi un grup de politicieni scoţieni au depus la Curtea de Justiţie a UE o petiţie referitoare la Brexit. Avocaţii grupului de politicieni scoţieni respectivi doresc ca CJUE să decidă dacă Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi poate anula notificarea privind retragerea din UE conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona fără un acord din partea celorlalte 27 de state membre.

Avocatul general Manuel Campos Sánchez-Bordona, al cărui aviz este urmat de obicei de judecători, îşi va comunica poziţia în acest sens la 4 decembrie, în aceeaşi zi în care parlamentul britanic trebuie să înceapă dezbaterea acordului de „divorţ” convenit de guvernul premierului Theresa May cu Uniunea Europeană, înainte de a-l supune la vot, la 11 decembrie.
Premierul britanic Theresa May a avertizat că, în cazul în care acordul privind retragerea Regatului Unit din UE nu este aprobat de legislativ, atunci ţara sa ar putea ieşi din blocul comunitar în absenţa unui acord sau ar putea să nu mai părăsească UE deloc.
Dacă CJUE decide că Regatul Unit poate revoca în mod unilateral Brexit-ul, atunci parlamentarii britanici ar avea o a treia opţiune viabilă, pe lângă acordul semnat pe 25 noiembrie la Bruxelles şi ceea ce miniştrii britanici descriu drept un scenariu haotic în cazul lipsei acordului – rămânerea în blocul comunitar după un al doilea referendum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.