Peste 15.000 de ieșeni au sărbătorit “Centenarul prin ochii prezentului”
Evenimentul cultural – educativ “Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitală în istorie” organizat de Asociația Educativă Godmother” în perioada 22– 25 noiembrie 2018, în parcarea centrului comercial Felicia Shopping Center din Iași a atras zilnic peste 5.000 de participanți.
Cea mai populară activitate din cadrul muzeului virtual a fost un photobooth interactiv, în care participanții au putut să se fotografieze purtând costume specifice zilei de 1 decembrie 1918. Astfel, 1.025 persoane au interacționat cu aparatul Kinect, 741 fotografii au fost printate, iar costumele preferate de participanți au fost cele de conducator (308), soldat (208), țăran (122), burghez (89), infirmieră (82).
“Am înregistrat la Iași o participare fantastică! Și ieșenii au fost încântați să-și redescopere trecutul prin ochii prezentului, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. În cazul photobooth-ului, ieșenii au fost și mai activi decât participanții din București” transmit reprezentanții Asociației Educative Godmother.
Ieșenii au vizitat un muzeu interactiv, o construcție pe ai cărei pereți exteriori au fost proiectate imagini ale câmpurilor de luptă din Primul Război Mondial, cele mai importante figuri care și-au adus contribuția la realizarea Marii Uniri, imagini din cele trei regiuni istorice ale României anului 1918, imaginile memorabile ale zilei de 1 Decembrie 1918.
Dacă exteriorul construcției a fost un spectacol vizual pentru cei prezenți, în interior, participanții au fost delectați cu un spectacol senzorial prin care au urmărit cele mai importante evenimente care au făcut posibilă Marea Unire, un serial compus din 10 episoade, în 10 spații, fiecare dintre acestea oferind o experiență unică, diferită, atât ca subiect abordat, cât și ca tehnologie folosită: video mapping, hologramă 3D, cabină de probă virtuală, puzzle digital.
Decorurile exterioare au recreat atmosfera celor 100 de ani de istorie, iar aceasta a fost întregită și de prezența unei fanfare care a interpretat cântece patriotice. Tot în exteriorul muzeului virtual au fost derulate activități educativ-distractive dedicate celor mici și adulților: ateliere, puzzle, pictură, jocuri interactive, pe tema Centenarului.
Seria evenimentelor “Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitală în istorie” va continua la Chișinău, oraș ales special în acest context pentru că reprezintă un simbol important a istoriei românilor.
Asociația Educativă Godmother și-a propus să dezvolte proiecte inovative, sustenabile și de calitate care să contribuie la dezvoltarea comunității prin activități culturale și educaționale. Asociația are ca scop crearea premiselor necesare finanțării unor obiective de interes public și implicarea în proiecte ce vizează categoriile defavorizate ale societății românești.
Evenimentul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și face parte din seria proiectelor de Aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.