Avalanșă de omagii pentru preşedintele american George H.W. Bush

0

De la lumea politică şi până la cea de afaceri, trecând şi prin Hollywood, omagii din toată lumea pentru preşedintele american care a pus capăt Războiului Rece fără forţă armată curg acum, după trecerea lui în nefiinţă, la vârsta de 94 de ani.

Cei care au trăit în vremea lui l-au descris ca fiind „un bărbat dotat cu nobleţe de caracter şi cel mai bun tată pe care un fiu sau o fiică şi l-ar fi putut dori”, spune fiul său, George W.Bush, preşedintele SUA în perioada 2001-2009.

Donald Trump, actualul preşedinte american, l-a descris pe preşedintele defunct ca fiind dedicat angajamentelor sale, adevărului, familiei şi ţării sale, inspirând generaţii întregi de cetăţeni americani. El a deschis calea unor decenii de prosperitate ce au urmat.

Succesorul său în funcţie, Bill Clinton, în perioada 1993-2001, a spus că „îi este recunoscător pentru fiecare minut pe care l-a petrecut în compania preşedintelui Bush, iar prietenia noastră a fost cel mai mare cadou pe care l-am primit vreodată”. „Puţini americani ar putea rivaliza cu preşedintele Bush, în felul în care el a condus Statele Unite.”

La rândul lui, Barack Obama – preşedinte între 2009-2017 – a spus că „America a pierdut un patriot” care a reuşit să „reducă armamentul nuclear şi să formeze o mare coaliţie internaţională pentru a expulza un dictator din Kuweit”, iar diplomaţia sa a contribuit la sfârşitul Războiului Rece fără să tragă un foc de armă, potrivit AFP.

Tim Cook, patronul Apple, a spus despre fostul preşedinte că americanii „au pierdut un mare american pe care datoria l-a definit de-a lungul vieţii şi care ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă  leadership-ul, sacrificiul şi decenţa”.

Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei,  a spus despre preşedintele Bush că „ne-a părăsit cu ultimul zbor, dar destinaţia lui este necunoscută . El a zburat în braţele dragostei vieţii lui, Barbara.

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov: „a fost un adevărat partener” și „am avut șansa să lucrăm împreună într-o perioadă de schimbări enorme”, ceea ce a dus la sfârșitul Războiului Rece.

Uniunea Europeană: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Nu voi uita niciodată rolul pe care l-a jucat pentru a transforma Europa într-un loc mai sigur și mai unit după căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier” .

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert: „Deplângem moartea președintelui George Bush H.W., un prieten al germanilor. Noi nu vom uita contribuția sa la reunificarea noastră.”, informează AFP.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas: „Îi datorează reunificarea țării noastre”, „a folosit cu curaj ocazia de a pune capăt Războiului Rece, el este și un arhitect al unității El a susținut-o fără rezerve de la început. ”

Președintele francez Emmanuel Macron: „A fost un mare lider și un susținător puternic al alianței cu Europa”.

Premierul britanic Theresa May: „un mare om de stat și un adevărat prieten al țării noastre”. „Prin rezolvarea unui sfârșit pașnic al războiul rece, el a asigurat un loc mai sigur pentru generațiile viitoare.

Fostul premier britanic John Major: „Mă simt onorat că am lucrat cu el și chiar mai mult onorat că mi-a devenit un prieten de-a lungul vieții, era unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut vreodată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.