Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în fața protestelor din Franța!

0

Preşedintele american Donald Trump a ironizat marţi concesiile făcute de omologul său francez „vestelor galbene” privind taxele pe carburanţi, estimând că acestea demonstrează că acordul de la Paris pentru combaterea schimbării climatice este sortit eşecului, relatează AFP.

Afectat de o criză care a atins paroxismul sâmbătă cu scene de gherilă urbană la Paris, guvernul francez a anunţat un moratoriu privind creşterea taxei pe carburanţi şi o îngheţare a tarifelor la gaz şi electricitate.

„Sunt fericit că prietenul meu Emmanuel Macron şi manifestanţii de la Paris au căzut de acord asupra concluziei la care eu am ajuns în urmă cu doi ani”, a postat pe Twitter Trump, ale cărui relaţii cu preşedintele francez – odată foarte bune – s-au răcit în ultimele luni.

„Acordul de la Paris este fundamental prost pentru că provoacă o creştere a preţurilor energiei pentru ţările responsabile, dându-le în acelaşi timp un cec în alb unora dintre cei mai răi poluatori din lume”, a adăugat liderul de la Casa Albă, care a anunţat la câteva luni de la venirea sa la putere retragerea SUA din acordul de la Paris.

La câteva ore după acest anunţ care a provocat stupefacţie în întreaga lume, Macron l-a acuzat pe Trump că a comis o „greşeală pentru ţara sa” şi „o eroare pentru viitorul planetei”.

Magnatul imobiliarelor, care face regulat elogiul „magnificului cărbune curat”, a denunţat tot timpul acest acord multilateral încheiat la sfârşitul lui 2015 în capitala franceză şi semnat de predecesorul său Barack Obama, care viza limitarea creşterii temperaturii medii globale.

„Vreau aer curat şi apă curată şi fac progrese importante pentru ameliorarea protecţiei mediului în America”, a mai scris marţi preşedintele american, care pune mereu în discuţie, în pofida consensului ştiinţific, existenţa schimbării climatice sau rolul activităţilor umane în acest fenomen.

Acest nou atac frontal al celui de al 45-lea preşedinte al SUA împotriva acordului de la Paris intervine într-un moment în care aproape 200 de ţări s-au reunit de duminică la Katowice, în Polonia, pentru cea de a 24-a conferinţă mondială privind clima.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.