Udrea și Bica au depus plângere împotriva judecătorului care le-a prelungit arestul!

0

Avocatul Elenei Udrea din Costa Rica a confirmat pentru România TV că a depus plângere împotriva judecătorului care a decis prelungirea arestului preventiv atât pentru Elena Udrea, cât şi pentru Alina Bica. Cele două susţin că nu este normal ca măsura arestului să fie prelungită pe o perioadă nedeterminată. De asemenea, avocaţii celor două au depus şi un recurs la Curtea Constituţională din Costa Rica în care cer anularea deciziei de prelungirea a arestului preventiv. 

În timp ce Elena Udrea şi Alina Bica continuă să rămână în închisoare, se aşteaptă de luni bune soluţionarea cererii lor de refugiat politic. De ce durează atât de mult? Aici în Costa Rica, legea spune că trebuie să se rezolve într-un termen de 3 luni, însă se poate prelungi. Anul acesta este un an mai greu pentru că s-au primit milioane de cereri de refugiat. Potrivit informaţiilor primite de la Departamentul pentru Migraţie din Costa Rica, anul acesta s-au primit 20 de milioane de cereri din partea cetăţenilor din Nicaragua, o ţară vecină, care au fugit de acolo din cauza unui conflict politic care a produs chiar şi morţi în acea ţară. Ei bine, acesta este motivul pentru care autorităţile nu au reuşit până în acest moment să soluţioneze cererile şi s-a prelungit perioada mai mult decât ne aşteptam.

Până în acest moment ni s-a confirmat de către avocaţi faptul că sunt în aşteptarea cererilor Elenei Udrea şi Alinei Bica, iar din acest motiv va fi un drum lung de parcurs pentru cele două până la decizia de extrădare”, a declarat GUSTAVO FALLAS, jurnalist AmeliaRueda.com.

Judecătorii din Costa Rica au decis, la începutul lunii decembrie, să prelungească mandatele de arestare preventivă atât pentru Elena Udrea, cât şi pentru Alina Bica, după ce procurorii au cerut ca cele două să rămână în închisoare până la momentul extrădării.

Ministerul Public din Costa Rica a transmis publicaţiei online ameliarueda.com că decizia prelungirii arestului preventiv a fost luată în urma cererii formulate pe 28 noiembrie de Oficiul de Evaluare Tehnică şi Relaţii Internaţionale din cadrul Procuraturii locale.

Dacă în urma procesului privind extrădarea, aflat în desfăşurare, justiţia costaricană dispune repatrierea lor, atunci autorităţile române vor avea la dispoziţie două luni pentru a le prelua, pe cheltuiala statului român, precizează website-ul citat.

În urmă cu o lună, pe 3 noiembrie, un judecător al Tribunalului Penal din districtul Pavas (San Jose) a respins cererea Elenei Udrea de eliberare din detenţie preventivă.

„Cererea avocaţilor doamnei Elena Udrea a fost respinsă, astfel că cetăţeanul român rămâne în detenţie preventivă”, a confirmat Parchetul General din San Jose.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de Interpol pe 3 octombrie şi de atunci se află după gratii în San Jose. Cele două au fost arestate preventiv pentru două luni.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute” şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.