Proiectul Berzei Buzești a fost declarat ilegal de utilitate publică de către Primăria Capitalei!
Curtea de Apel București a stabilit că Hotărârea 262/2006, prin care Consiliul General al Municipiului București a declarat proiectul Berzei Buzești ca fiind de utilitate publică, este ilegală. Decizia a fost pronunțată în dosarul 52796/3/2011* și este definitivă, confirmând hotărârea dată în luna aprilie de Tribunalul București. Procesul a fost inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul în 2011.
În baza Hotărârii 262/2006 au fost demolate peste 70 de clădiri din care 12 monumente istorice și au fost expropriate peste 1000 de persoane. Cheltuielile cu exproprierile au fost de 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de 212,5 milioane de lei.
Magistrații au constatat mai multe ilegalități, cea mai importantă fiind absența unei cercetări prealabile care să stabilească inconvenientele lucrării și dacă nu există o variantă alternativă care să evite exproprierile și demolările. În anul 2010, înainte de începerea demolărilor, o echipă de arhitecți a propus o soluție alternativă care permitea același volum de trafic dar evita mare parte din demolări. Soluția a fost ignorată de către Primărie.
”Este o decizie extrem de importantă, care demonstrează abuzurile făcute de Primăria Capitalei în acest proiect. Înainte de începerea demolărilor am atras oficial atenția primarului și directorilor responsabili asupra tuturor nelegalităților proiectului. Echipa de arhitecți a propus o variantă alternativă care ar fi evitat în bună măsură exproprierile și demolarile. Primarul și directorii au ignorat toate argumentele legale și raționale și acum vor răspunde penal” a declarat Nicușor Dan, deputat de București.
Dosarul proiectului Berzei-Buzeşti a ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 la Direcţia Naţională Anticorupţie, care continuă cercetările. Au fost depuse plângeri pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, fostului architect-şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi pe numele altor directori din primărie care au semnat documentele care au dus la exproprieri, demolări și cheltuirea nejustificată a banului public.
”Sper ca această hotărâre definitivă a instanței să fie un semnal de alarmă și pentru actuala administrație a Capitalei, care încalcă frecvent legea și ignoră decizii ale justiției. De altfel, administrația Firea apără cu tenacitate în instanță acte ale administrației Oprescu, pierzând însă împotriva Asociației Salvați Bucureștiul de multe ori” a precizat Nicușor Dan.