Personalul de la SABIF va identifica pacienții cu accident vascular cerebral acut
Personalul de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) – medici şi asistente – a fost instruit, vineri, la Spitalul Universitar de Urgenţă cu privire la identificarea pacienţilor cu accident vascular cerebral acut care pot beneficia de tromboliză.
„Rolul acestui training este ca medicii şi asistentele să înţeleagă ce semne prezintă accidentul vascular acut, cum evaluează rapid un pacient, ce lucruri trebuie să noteze despre pacient şi faptul că trebuie să-l aducă cu maximă urgenţă la spital, dar şi să prenotifice spitalul, Serviciul de Primiri – Urgenţe, că aduc un posibil caz de tromboliză”, a declarat conf.dr. Cristina Tiu,şeful Secţiei de Neurologie 2 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a spitalului.
Şeful Secţiei UPU din cadrul SUUB, dr. Silvia Nica, a spus că semnele unui pacient cu AVC acut sunt: dificultate în vorbire, stare de confuzie, asimetria feţei, scăderea forţei musculare la unu/ două membre şi nu în ultimul rând dificultate în menţinerea posturii verticale (scade forţa musculară la nivelul membrelor inferioare).
În anul 2018, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au beneficiat de tromboliză 229 de pacienţi, 46,7% fiind bărbaţi şi 53,3% – femei. Este cea mai mare cifră înregistrată în centrele care efectuează această metodă terapeutică, relevă sursa citată.