„Cold War”, cel mai bun film european al anului

0

„Cold War”, scris şi regizat de Paweł Pawlikowski, produs de Ewa Puszczyńska şi Tanya Seghatchian, a fost desemnat „cel mai bun film european” la cea de-a 31-a gală de decernare a premiilor Academiei de Film Europene (EFA), care a avut loc, sâmbătă seară, la Teatro de la Maestranza din Sevilia. Lungmetrajul a primit în total cinci distincţii.

„Vreau să le mulţumesc producătorilor pentru că nu au vrut să facă un film în scopuri comerciale, ci să spună o poveste. Mulţumesc lui Dumnezeu că acest gen de cinema se face”, a declarat în final regizorul polonez.

Filmul a concurat la această categorie cu: „Border” (Suedia, Danemarca), „Dogman” (Italia, Franţa), „Girl” (Belgia, Olanda) şi „Happy as Lazzarro” (Italia, Franţa, Germania, Elveţia).

Înaintea anunţului premiului pentru „cel mai bun film european”, actorul Chiwetel Ejiofor a spus că „cinematografia europeană nu este recunoscută chiar pentru finalurile fericite. Stând în această seară aici, poţi simţi puterea Europei. Puterea creaţiei. Sunt multe lucruri înspăimântătoare care se întâmplă în lume. De aceea, noi, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii”.

Îmi amintesc că am văzut „English Patient” la cinema şi am plâns, şi am plâns, pentru că m-am îndrăgostit. El poate fi periculos, interesant, comic, dar mereu voi vedea întâi dragostea”, a spus actriţa spaniolă Victoria Abril, prezentându-l pe Ralph Finnes.

Ralph Finnes a primit trofeul European Achievement in World Cinema pentru cariera sa de actor şi regizor, în aplauzele colegilor în picioare. „Sunt cu adevărat onorat să fiu aici, în acest oraş extrordinar de frumos”, şi-a început el discursul, vizibil emoţionat. „M-am întrebat ce înseamnă să simţi ca un european. Este un sentiment al apartenenţei, al poveştilor împărtăşite, al rănilor împărtăşite? În Anglia acum, este doar zgomotul divizării. Dar cu filmele putem celebra diferenţele noastre şi umanitatea noastră comună”, a mai spus actorul britanic.

Premiul pentru European Documentary 2018 a fost atribuit lui Jane Magnusson pentru filmul „Bergman – A Year in a Life”.

Paweł Pawlikowski a fost desemnat „cel mai bun regizor european” pe 2018 pentru regia filmului „Cold War”. El a concurat alături de Ali Abassi, Matteo Garrone, Samuel Maoz, Alice Rohrwacher. „Este fantastic. Vă mulţumesc. Sunt foarte fericit să fiu aici. Să o văd pe Carmen Maura celebrată m-a făcut să plâng”, a spus regizorul.

EFA People’s Choice Award 2018 i-a revenit filmului „Call Me by Your Name”, în regia lui Luca Guadagnino.

Premiul pentru întreaga activitate i-a fost acordat anul acesta actriţei spaniole Carmen Maura, cunoscută din filme precum „¿Qué he hecho yo para merecer esto?”, „Matador”, „Mujeres al borde de un ataque de nervios” şi „Volver”, regizate de Pedro Almodóvar. E a fost prima actriţă premiată pentru interpretare la prima gală a EFA, în 1988, pentru rolul din „Mujeres al borde de un ataque de nervios”.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.