100.000 de semnături, strânse pentru iniţiativa cetăţenească ”Oameni noi în politică”

0

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş a anunţat marţi că au fost strânse 100.000 de semnături pentru iniţiativa cetăţenească ”Oameni noi în politică”, dar că mai există câteva judeţe în care nu a fost atins deocamdată baremul minim de 5.000 de semnături.

„Până în momentul de faţă am reuşit să strângem cele 100.000 de semnături necesare. În săptămânile următoare intenţionăm să continuăm strângerea de semnături pentru a avea un număr mai consistent, dar mai avem şi de îndeplinit baremul în câteva judeţe, unde avem nevoie de un minim de 5.000 de semnături. Mai sunt câteva judeţe unde mai avem nevoie de câteva sute de semnături pentru a îndeplini acest barem, dar suntem deja în faza în care putem anunţa că avem cele 100.000 de semnături”, a declarat Cioloş, la o conferinţă de presă.

El a reamintit că pe 11 septembrie Mişcarea România Împreună, alături de USR, PACT, Partidul Oamenilor Liberi şi mai multe organizaţii civice, a lansat campania de strângere de semnături pentru o reformă a legislaţiei electorale.

„Iniţiativa presupune adunarea de semnături pentru a trimite în Parlament o solicitare de modificare a legilor electorale, modificări care să faciliteze accesul la candidatură, atât la alegerile locale, cât şi la parlamentare, al unor oameni noi, al unor oameni tineri, care să permită o mai bună reprezentare a diasporei şi care să asigure proces electoral mai transparent. Avem în această iniţiativă ideea de alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale, un număr mai mic de semnături care să fie necesare pentru candidaturi independente la consiliile locale sau consiliile judeţene, o reprezentare mai bună a diasporei în Parlamentul României şi câteva mecanisme care să asigure obiectivitatea, onestitatea şi transparenţa alegerilor”, a spus Cioloş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.