SUA au impus noi sancțiuni Rusiei

0

Statele Unite au impus noi sancţiuni Rusiei miercuri, extinzând lista neagră a persoanelor care ar fi fost implicate în amestecul Kremlinului în alegerile prezidenţiale americane din 2016, scrie Reuters.

Trezoreria SUA a anunţat, de asemenea, că va ridica sancţiunile împotriva companiei de aluminiu Rusal şi a altor două firme care au legături cu oligarhul rus Oleg Deripaska, după ce s-a ajuns la un acord şi el va ceda controlul firmelor.

Noile sancţiuni vizează 15 membri ai serviciilor secrete militare ruse şi patru entităţi implicate în amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, atacuri cibernetice asupra Agenţiei Mondiale Anti-Doping şi alte activităţi „ilegale” în lume, a informat Trezoreria într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Măsurile, care vin după sancţiuni în aprilie asupra lui Deripaska şi alţi şase oligarhi, reprezintă „un răspuns la încălcarea repetată de către Rusia a normelor internaţionale” se arată în comunicat.

„Administraţia nu şi-a mutat atenţia de la serviciile secrete ruse şi rolul pe care acestea le joacă în activităţile ilegale din lume. Cred că este o acţiune puternică”, a afirmat Michael Dobson, cel care a lucrat la politicile privind Rusia la Trezorerie.

Printre persoanele sancţionate se află mai mulţi ofiţeri ai serviciilor secrete care s-ar fi implicat în atacuri cibernetice asupra unor oficiali ai Partidului Democrat şi în campanii pentru a crea neînţelegeri pentru a perturba alegerile americane.

Pe listă se află şi Elena Alekseevna Khusyaynova, cea care a fost acuzată în octombrie în statul american Virginia că a încercat să se implice în alegerile americane de la mijlocul mandatului şi care a fost numită de tribunale ca fiind o contabilă pentru mai multe firme puse sub acuzare de procurorul special Robert Mueller în 2018.

Trezoreria l-a vizat şi pe Victor Boyarkin pentru legăturile sale cu Deripaska. Boyarkin este un fost ofiţer al serviciilor secrete care lucrează direct pentru Deripaska şi a ajutat la furnizarea „unei susţineri financiare” pentru un partid politic din Muntenegru înaintea alegerilor de acolo din 2016.

Trezoreria a sancţionat şi mai mulţi indivizi pentru rolurile lor în atacuri cibernetice asupra Agenţiei Mondiale Anti-Doping, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi altelora între 2016 şi 2018.

De asemenea, au fost sancţionaţi şi doi ofiţeri ruşi ai serviciilor secrete, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, pentru rolul lor în otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.