Fondul Proprietatea condamnă lipsa de transparență în numirile din Consiliul de Administrație al Portului Constanța

Fondul Proprietatea este foarte dezamăgit de deciziile luate la ultima Adunare Generală ordinară a Acţionarilor (AGA) a C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (“Portul Constanţa”/ “APM”), desfăşurată pe 17 decembrie 2018, cu privire la numirea a patru membri cu mandate depline în Consiliul de Asministraţie. Numirile au fost efectuate fără comunicarea transparentă, anterioară AGA, a oricărei informaţii cu privire la numele candidaţilor, pregătirea lor profesională şi procesele de selecţie care au dus la nominalizarea lor.

În pofida faptului că Fondul Proprietatea a semnalat aceste încălcări ale transparenţei înainte de AGA, Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al APM,  a mers mai departe cu decizia de a numi noi membri ai Consiliului de Administraţie şi nu a respectat legislaţia guvernanţei corporative, care este în vigoare. Componenţa actuală a Consiliului include doi directori executivi ai companiei, în timp ce doi alţi membri se află, în opina Fondului Proprietatea, într-un potenţial conflict de interese, date fiind locurile lor de muncă şi afilierea profesională.

În urma deciziei AGA de la Portul Constanţa, care a ignorant avertismentul Fondului Prorietatea, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Fondul Proprietatea nu a primit înaintea AGA nicio informaţie privitoare la candidaţii pentru Consiliul de Administraţie al APM, ceea ce a dovedit încă o dată lipsa totală de bunăcredinţă a Ministerului Transporturilor  de a se supune obligaţiilor legale privind transparenţa. Mai mult, dintre cei 4 noi membri numiţi, 3 au activat deja ca membri interimari în Board, o situaţie care ridică serioase întrebări privind corectitudinea procesului de selecţie”.

Fondul Proprietatea îşi reafirmă hotărârea de a folosi toate mijloacele legale aflate la dispoziţia sa pentru a proteja interesele companiei şi respectarea drepturilor acţionarilor minoritari conferite de lege.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.