Pastele noastre cele de toate zilele
Unul dintre cel mai des întâlnire mituri e acela că pastele ar proveni din Italia. Însă introducerea lor în spaţiul mediteranean se datorează arabilor care cunoşteau metodele de uscare a pastelor pentru a le păstra pe perioada călătoriilor. Iar cel mai probabil originea cuvântului „pasta” este grecescul „pastos” care înseamnă „presărat cu sare”. Odată preluat şi în latină a însemnat „aluat / prăjitură”.
Cele mai multe tipuri de paste au la bază faina albă de grâu. Însă cu toţii ştim că cele mai săţioase şi sănătoase sunt pastele integrale făcute din făină integrală, fiindcă sunt bogate în fibre şi au o valoare nutriţională ridicată. Iar aceasta deoarece făina din care sunt făcute (grâu, ovăz, secară) păstrează structura integrală a bobului (înveliş şi conţinut) asigurând organismului vitamine, minerale, acid folic, multe glucide care se absorb mai lent şi ţin de foame, precum şi proteine care dau consistenţă meselor.
Poate nu ştiai, însă secara conţine de 4 ori mai multe fibre decât grâul integral, astfel că o porţie de 100 calorii îţi asigură jumătate din doza zilnică de fier!
Iată şi o reţetă pe cât de modestă, pe atât de eficientă – Salată de paste cu sos de roşii – care îţi va lua circa 30-45 min din timpul tău. Ai nevoie de: 1,5 kg roşii bine coapte, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 200g paste integrale, 100g frunze de baby spanac, 1 lingură seminţe de floarea soarelui şi busuioc proaspăt. Taie roşiile şi ceapa, zdrobeşte usturoiul şi pune-le într-o tavă tapetată cu ulei la cuptorul preîncălzit la 220 grade C. Acest amestec de legume este sosul de roşii pe care îl vei turna după 20 min peste pastele fierte între timp şi scurse de apă. Adaugă în compoziţie frunzele de spanac, seminţele de floarea-soarelui (eventual uşor prăjite înainte) şi busuiocul tocat mărunt.
După excesul culinar de sărbători prepară acest fel de mâncare (iată şi alte reţete) şi o să vezi câtă energie îţi va da!