Piața neagră a țigaretelor a crescut în noiembrie

0

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor luna noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului, cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de septembrie 2018, potrivit unui studiu al Novel Research.

Media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete în 2018 este de 16,3%, în creştere faţă de 16% cât s-a înregistrat în 2017.

Conform studiului, regiunea nord-est se află în luna noiembrie 2018 în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 puncte procentuale (p.p.) faţă de septembrie, ajungând la 41,1%.

„Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 p.p. se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Bucureşti, se înregistrează o scădere consistentă de aproape 6 p.p., iar în vest, cu 5,7.P.p. până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, ‘cheap whites’ (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în creştere (cu 5,6 p.p. până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Reprezentantul British American Tobacco, Ileana Dumitru, susţine că este surpinzătoare decizia Guvernului de a taxa suplimentar industria legală şi consumatorii corecţi prin introducerea celei mai mari creşteri a accizei la ţigarete din 2010 încoace, în condiţiile în care contrabandă a crescut în ultimul an.

În acest context, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, afirmă că există riscul real de a asista la un reviriment spectaculos al contrabandei şi la un impact semnificativ asupra inflaţiei, pentru că „politica fiscală se face impulsiv, fără analiză de impact şi fără un plan coerent de combatere a efectelor negative”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.