Proiectul minier Certej, blocat! Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism al proiectului minier Deva Gold!

Rețeaua Mining Watch România anunță o victorie majoră în justiție, împotriva proiectului de exploatare auriferă al companiei Deva Gold din Certeju de Sus. Tribunalul Cluj a anulat planul urbanistic zonal (PUZ) necesar autorizării exploatării. În absența PUZ-ului, nu mai pot fi emise autorizații de construire pentru realizarea minei de aur.

PUZ-ul proiectului minier Certej, aprobat de către Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010, stabilește reglementările locale în privința utilizării terenurilor și a construirii carierelor, iazurilor de decantare și a uzinei de procesare aferente exploatării propuse. Ca urmare a anulării planului, emiterea oricăror acte de autorizare întemeiate pe acest act, de exemplu emiterea de autorizaţii de construire, devine imposibilă.

Este de departe cel mai important pas făcut în oprirea acestui proiect minier ilegal. Instanța de judecată a arătat că avansarea minei, ce ar utiliza anual 1,653 de tone de cianură și ar crea doar 221 de locuri de muncă, se realiza cu încălcarea legii. De altfel nu este prima dată când operatorul minier a arătat că sfidează legile României. În 2014 a început în mod ilegal organizarea de șantier și a fost nevoie tot de intervenția instanței pentru a opri ilegalitățile,” a declarat Roxana Pencea Brădățan, director fondator Mining Watch România.

Tribunalul Cluj a constatat că avizul de mediu pentru acest Plan Urbanistic Zonal a fost emis cu încălcarea legislației privind protecția mediului și, totodată, a anulat hotărârea nr. 11/2010, emisă de Consiliul Local al Comunei Certeju de Sus.

Avizul de mediu anulat de Tribunalul Cluj fusese emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timiș (ARPM Timiș) în aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri care a durat aproximativ trei ani. Acţiunea în justiţie pentru anularea PUZ-ului proiectului minier a fost demarată în 2016 de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asociație ce asigură secretariatul rețelei Mining Watch România. Aceeași asociație a obținut în anul 2015 anularea PUZ pentru realizarea proiectului minier de la Roșia Montană, hotărâre care a dus la sistarea definitivă a procedurii de autorizare a Proiectului Roșia Montană.

După foarte mulți ani de monitorizare a proiectelor miniere propuse în România, nu am văzut nici măcar un singur proiect derulat cu respectarea legii. Companiile miniere folosesc același set de tactici pentru eludarea prevederilor legale. Companiile ar face orice pentru a ignora drepturile comunităților locale sau a scăpa de obligațiile de a proteja ariile naturale”, a adăugat Roxana Pencea Brădățan.

Proiectul minier Certej, din Certeju de Sus, Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Proiectul se confruntă cu o opoziție puternică, atât națională cât și internațională. Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

Decizia Tribunalului a fost dată în dosarul 130/117/2016*, Link

Proiectul minier este deținut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold și se afla până la momentul anulării PUZ-ului în etapa de construcție a minei. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafaţă acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. O mare parte a proiectului este localizată în situl Natura 2000 – ROSPA 0132 Munții Metaliferi. Mina, cu o producţie anuală estimată de 3 milioane tone de minereu, prevede tăierea a 187 ha de păduri pentru a amplasa două cariere deschise şi două iazuri de decantare.

Mining Watch România este o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrială. Mining Watch monitorizează avizele emise de autorităţi în beneficiul companiilor miniere şi semnalează neregulile către factorii de decizie din România şi, când este relevant, la nivelul UE. Printre activităţile sale se numără acţiuni în instanţă şi de advocacy, pentru a asigura că autorităţile aplică în mod corect prevederile legale relevante.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.