Capcanele din fața „prezidențiabilului Dragnea”

0

Va candida sau nu Liviu Dragnea la alegerile prezidențiale din acest an? Tot mai mulți pesediști susțin că președintele partidului trebuie să conducă PSD, printr-o victorie clară, spre Palatul Cotroceni! Indiscutabil, Dragnea se visează președintele României. Este obsedat de această funcție și este disperat, ca lider absolut al luptei împotriva “statului paralel”, să-l “zdrobească” în cursa electorală pe Klaus Iohannis, actualul susținător și protector, nu-i așa, al mult-hulitului “stat paralel”!

Din păcate pentru Dragnea, credibilitatea sa este la cote de avarie. Ar pierde, fără drept de apel, o înfruntare electorală cu Klaus Iohannis! Atât el, cât și echipa de consilieri plătită cu sume fabuloase, dar și aplaudacii necondiționați din jurul său, știu foarte bine acest lucru! Ca atare, Dragnea va evita/ezita/refuza să intre, deși își dorește cu disperare această demnitate, în cursa prezidențială!

Toți adversarii săi din partid, de la Firea, până la Stănescu și Ciolacu, îl vor, însă, pe Dragnea candidat la prezidențiale. Este, până la urmă, singura cale de a scăpa de Dragnea din fruntea partidului! Cu un scor electoral de 15-17%, în primul tur (sunt convins că foarte mulți pesediști de la nivel central și local nu l-ar vota pe Dragnea!) este imposibil să mai rămâi în fruntea PSD!

Eu, unul, sunt convins că dacă mâine ar avea loc un Congres extraordinar al PSD, iar delegații ar putea să-și declare susținerea sau nu pentru președintele Dragnea, în urma unui vot secret, acesta ar obține un vot de blam! Exceptându-i pe cei care îl susțin pe Dragnea, doar pentru că au fost cadorisiți cu tot felul de funcții, privilegii și contracte cu multe zerouri în coadă, poporul pesedist înțelege, cu puține excepții, că Dragnea nu poate privi partidul și, implicit, România decât prin prisma propriilor sale interese politice, financiare și juridice.

Tocmai din aceste motive, vor exista presiuni ca Dragnea să intre în cursa prezidențială! Jurămintele de fidelitate, de susținere, la adresa acestuia se vor intensifica în perioada următoare!

Dacă Dragnea va intra, animat de ambiții personale, în războiul pentru prezidențiale, acest lucru va însemna sfârșitul politic pentru el și camarila sa! Trebuie să fii rupt de realitate să nu vezi că Dragnea nu poate merge câteva sute de metri pe stradă fără a simți pe propria-i piele “uriașa iubire” a populației! Credibilitatea sa este, de departe, cea mai scăzută pentru un lider PSD. Până și Năstase, impopular în 2004, era mult mai bine cotat în ceea ce privește încrederea populației!

De altfel, dacă excludem cazul Iliescu, atipic, vom vedea că toți prezidențiabilii PSD – Năstase, Geoană și Ponta – au pierdut cursa prezidențială. Este evident că, în turul II, coaliția anti-PSD zdrobește totul în calea sa! Dar, spre deosebire de Dragnea, prezidențiabilii PSD au câștigat detașat turul I! Nu va fi, însă, cazul lui Dragnea, care nu va intra nici măcar în turul II!

Rămâne atunci varianta susținerii lui Tăriceanu, ca și candidat comun PSD-ALDE,  la prezidențiale, soluție de neconceput pentru majoritatea membrilor PSD! Tăriceanu ar intra în turul II, dar ar pierde detașat în fața oricărui contracandidat: Iohannis sau Cioloș! Vom asista și în cazul candidaturii lui Dragnea, dar și a lui Tăriceanu, la un masiv vot anti-PSD (ALDE) în turul II!

Mai mult decât atât, chiar în varianta, puțin probabilă, a unei victorii a lui Tăriceanu în cursa prezidențială, PSD ar avea o surpriză uriașă de la un “vulpoi politic” precum Tăriceanu! Care va uita, subit, de alianța cu PSD, după acest ipotetic succes. De altfel, Dragnea nu îl vrea pe Tăriceanu pentru că nu are încredere în acesta!

Rămâne varianta unui candidat PSD la prezidențiale! Există puține variante agreate de Dragnea! Este, însă, greu de crezut că liderul PSD ar susține această ipoteză, mai ales că se teme că o ipotetică victorie a acestui candidat l-ar face pe noul locatar de la Cotroceni să preia, indirect, controlul PSD! Iar Dragnea se teme inclusiv de umbra sa!

Vom vedea ce surprize ne rezervă viitorul! Orice variantă este în defavoarea lui Dragnea! Cred, totuși, că va opta pentru susținerea lui Tăriceanu! Este varianta care implică, pentru el, cele mai puține riscuri și altceva nu mai contează!

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.