Theresa May va prezenta un nou plan pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Share:

Încercările parlamentarilor de a pune Guvernul în situaţia de a nu realiza Brexitul „sunt extrem de îngrijorătoare”, a informat guvernul britanic, scrie BBC.

Luni, un grup de parlamentari va prezenta un proiect de lege care ar permite amânarea Brexitului dacă parlamentul nu aprobă acordul privind retragerea din UE.

Conform Sunday Times, un alt grup condus de Dominic Grieve doreşte să amâne Brexitul prin suspendarea Articolului 50.

Însă Downing Street a informat că este „crucial” ca parlamentarii să respecte rezultatul referendumului.

Care sunt amendamentele propuse?

Un grup de parlamentari din mai multe partide vor prezenta un proiect de lege prin care se propune ca Marea Britanie să îşi extindă negocierile cu UE dacă parlamentarii nu vor aproba acordul privind Brexitul. Parlamentarii deja au respins o dată acordul premierului Theresa May.

Noul proiect de lege arată că May trebuie să obţină susţinerea parlamentului până pe 26 februarie.

Dacă guvernul nu va obţine aprobarea parlamentului, proiectul de lege va permite parlamentului să voteze privind extinderea Articolului 50, ceea ce ar amâna Brexitul şi ar putea opri ieşirea din blocul european fără niciun acord.

Noul proiect de lege va fi prezentat de Yvette Cooper şi de fostul Secretar al Educaţiei Nicky Morgan (Partidul Laburist) şi Norman Lamb (Partidul Liberal Democrat) printre alţii. Cooper a afirmat: „Acest proces este o dezordine totală iar guvernul este în pericol să ajungă la un Brexit fără acord din greşeală, chiar dacă acest lucru ar afecta poliţia şi securitatea, ar aduce costuri mari pentru industrii şi alimentaţie”.

Conform Sunday Times, parlamentarul conservator pro-UE Dominic Grieve a redactat, de asemenea, un proiect de lege prin care doreşte să obţină suspendarea Articolului 50.

Documentul arată că Grieve doreşte ca planul său să poată fi aprobat cu susţinerea a doar 300 de parlamentari, nu a majorităţii Camerei Comunelor. Voturile ar trebui să vină de la cinci partide diferite, însă ar fi nevoie de doar 10 conservatori.

O sursă din guvernul britanic a informat că planurile de a suspenda Articolul 50 sau să scoată în afara legii un Brexit fără acord subliniază de ce parlamentarii pro-Brexit trebuie să îi dea acordul lui May.

Sursa a afirmat: „Opinia publică britanică a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană şi este crucial ca politicienii aleşi să respecte acest verdict”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.