Pagube uriașe provocate de polei în 16 județe și în Capitală

0

Un număr de 16 judeţe au înregistrat efecte ale vremii severe, fiind afectate două autostrăzi şi 6 drumuri naţionale, dar şi traficul feroviar, iar sâmbătă dimineaţa nu aveau electricitate 55 de localităţi din zece judeţe, adică aproximativ 36.000 de consumatori finali, potrivit unui bilanţ transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Şapte autoturisme cu 30 de persoane au fost blocate pe un drum judeţean din Dâmboviţa, iar la Aninoasa (Hunedoara) acoperişul unui bloc s-a prăbuşit parţial sub greutatea zăpezii şi a fisurat o conductă de gaze, 26 de persoane fiind evacuate. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat, sîmbătă dimineaţă, că au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 49 de maşini. De asemenea, o persoană a fost transportată la spital cu un traumatism cranian cu plagă, precum şi cu un traumatism toracic, după ce un copac a cazut peste ea.

Incident grav pe o stradă din Sectorul 3 al Capitalei, după ce un copac s-a prăbuşit peste o femeie de 44 de ani. Persoana rănită a fost transportată la spital cu un traumatism cranian cu plagă, precum şi cu un traumatism toracic.

Femeia, în vârstă de 44 de ani, a fost lovită de un copac în cădere şi are un traumatism cranian parietal cu plagă, precum şi un traumatism toracic.

Este conştientă hemodinamic şi respirator şi a fost transportată deja la spital.

Incidentul s-a petrecut pe strada Jean Steriadi din sectorul 3 al Capitalei, iar copacul a căzut când femeia a intrat într-un bloc.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti şi jandarmi – au acţionat, în ultimele 24 de ore, pentru înlăturarea efectelor vremii severe înregistrate în 16 judeţe şi în Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI este vorba despre judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui.

Angajaţii MAI au acţionat şi pentru prevenirea accidentelor, în special pe arterele de circulaţie unde s-a depus polei sau s-a circulat în condiţii de iarnă din cauza stratului consistent de zăpadă depus.

Până sâmbătă la prânz este valabilă o atenţionare de Cod galben pentru polei pe arii extinse în Muntenia, în Oltenia şi în jumătatea de sud a Moldovei, ploi însemnate cantitativ în nordul Olteniei şi al Munteniei, dar şi intensificări ale vântului şi ninsori însemnate cantitativ în zona muntoasă.

De asemenea, o altă informare meteorologică de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului şi formarea poleiului care vizează majoritatea regiunilor ţării este în vigoare până duminică dimineaţă.

Au fost afectate două autostrăzi (A2, A3 – urbană), şase drumuri naţionale (DN 67C, DN 2B, DN 4, DN 3A, DN 56A şi DN 2C), 16 drumuri judeţene (DJ 201B, DJ 203A, DJ 211A, DJ 714, DJ 213, DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 302, DJ 203B, DJ 313, DJ 203E, DJ 306A, DJ 306, DJ 201 şi DJ 102 H), un drum comunal (DC 134).

În prezent, autorităţile locale şi efectivele MAI acţionează în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova şi în Bucureşti pentru revenirea la normal a situaţiei.

Pe drumurile naţionale şi autostrăzi CNAIR a acţionat cu 454 utilaje, fiind utilizate 1390,2 tone de material antiderapant şi 30,4 tone de clorură de calciu.

Potrivit MAI, din punct de vedere al circulaţiei rutiere, la ora centralizării datelor, erau închise: A2 între Lehliu-Gară şi Drajna, cinci drumuri naţionale (DN 67C – între Novaci şi Rânca, judeţul Gorj, DN2L – în Soveja, judeţul Vrancea, DN7C – Transfăgărăşan, DN12B – în Slănic Moldova, judeţul Bacău, DN67C – Transalpina şi 16 drumuri judeţene – DJ 101B, DJ 101, DJ 201A, DJ 201B, DJ 302, DJ 203B, DJ203F, DJ 313, DJ 201B, DJ 203 E, DJ 306A, DJ 306, DJ 402, DJ 201, DJ 102H şi DJ 213.

Traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă fiind semnalate întârzieri punctuale cauzate de realizarea operaţiunilor pentru degivrare.

La trecerea frontierei nu sunt semnalate restricţii cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile.

Totodată, magistrala CF 900 între staţiile Valea Albă şi Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) este închisă temporar din cauza căderilor de copaci. Pe celelalte tronsoane de cale ferată din zonele aflate sub avertizare/atenţionare circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza gheţii depuse pe liniile de alimentare cu energie electrică.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situaţiei distribuitorilor de electricitate, la ora 7,00 erau nealimentate cu energie electrică 55 localităţi din 10 judeţe – Argeş, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea, fiind afectaţi circa 36.000 de consumatori finali. Se acţionează cu echipe de intervenţie pentru remedierea defecţiunilor.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 49 de maşini.

În ultimele 10 ore, au fost gestionate 115 solicitări venite ca urmare a fenomenelor meteorologice, spun reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

Astfel, au fost 98 de solicitări în Bucureşti, din care 79 au fost din cauza unor copaci căzuţi, şi 17 solicitări în Ilfov, din care 11 pentru copaci căzuţi.

Din datele preliminare rezultă că au fost avariate 49 de autoturisme, din cauza căderii copacilor şi stâlpilor de electricitate, fără a exista persoane rănite.

Astfel, pompierii au intervenit pe strada Dimitrie Pompeiu după ce un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi, dar şi la gura de metrou Ştefan cel Mare, unde accesul era blocat tot de un copac căzut.

Municipiul Bucureşti şi judeţele Ialomiţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov şi Călăraşi s-au aflat sub cod portocaliu de polei, până sâmbătă, la ora 3.00. Meteorologii au anunţat „depuneri semnificative”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.