Franța ia în calcul o amânare a Brexitului

0

Ministrul francez al afacerilor europene Nathalie Loiseau a estimat sâmbătă că ar putea fi luată în considerare o amânare a Brexit-ului, dar că aceasta nu poate fi o soluţie în sine, opinie exprimată în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea unui forum la Strasbourg, relatează AFP.

”Dacă un guvern britanic, susţinut de o majoritate în parlamentul (britanic) – ceea ce ar fi un adevărat progres -, ar veni cu noi idei privind viitorul relaţiilor dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană (…) şi noi am cere o amânare, acest lucru ar merita să fie luat în considerare”, a declarat dna Loiseau.

”O amânare nu este o soluţie, ci un mijloc pentru o soluţie”, a subliniat ministrul. ”Trebuie să existe un obiectiv politic nou şi credibil, adică trebuie ca un guvern britanic să propună o soluţie care nu deschide acordul privind retragerea (din UE) negociat timp de 17 luni”, a insistat dna Loiseau. ”S-a încheiat acest acord de retragere şi el nu este renegociabil”, a conchis ea.

Fie că sunt eurofili, fi că sunt partizani fervenţi ai Brexit-ului, deputaţii britanici s-au opus masiv, pe 15 ianuarie, acordului de separare a Marii Britanii de UE, document negociat cu greu de către şefa guvernului de la Londra, Theresa May, cu Bruxelles-ul.

Dna May se străduieşte de atunci să găsească un compromis şi riscă noi înfrângeri în parlament marţi, la votul amendamentelor vizând întârzierea Brexit-ului şi înlăturarea unei eventuale retrageri din UE fără un acord, potenţial devastator pentru economia ţării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.