Ambasadorul Canadei la Beijing a demisionat

Share:

Ambasadorul Canadei în China John McCallum – care a fost nevoit să prezinte scuze, joi, în urma unor declaraţii polemice în scandalul Huawei – a demisionat la solicitarea lui Justin Trudeau, relatează AFP.

„Ieri seară, i-am cerut lui John McCallum să-mi prezinte demisia din postul de ambasador al Canadei în China şi am acceptat-o”, a anunţat, citat într-un comunicat, premierul canadian.

Adjunctul şefului misiunii canadei la Beijing, Jim Nickel, reprezintă de-acum Canada în China, în calitate de însărcinat de afaceri.

Miercuri, exprimându-se în faţa unor jurnalişti chinezi, în apropiere de Toronto, John McCallum a declarat că apărarea directoarei chineze dispune de „un dosar foarte solid” pentru a se opune extrădării sale.

El a enumerat mai multe puncte care pledează, în opinia sa, în favoarea sa, evocând „implicarea politică a lui Donald Trump” în dosar.

Aceste declaraţii, prea puţin diplomatice, au făcut mult „zgomot” în Canada, iar liderul opoziţiei conservatoare Andrew Scheer i-a cerut lui Justin Trudeau să-l destituie pe diplomat.

McCallum a fost nevoit să dea înapoi, să spună că s-a „exprimat greşit” şi că-şi regretă declaraţiile.

Potrivit unui cotidian canadian, amabsadorul a declarat vineri, în marja unui dineu de caritate, că ar fi „foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunţa să ceară extrădarea lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.