Trump ironizează CIA

Preşedintele american Donald Trump şi-a acuzat miercuri serviciile de informaţii că sunt ”naive” şi că se ”înşală” cu privire la Iran, după ce a fost contrazis de şefii acestor agenţii în mai multe axe majore ale politicii sale externe, relatează AFP.

„Membrii serviciilor de informaţii par să fie extrem de pasivi şi naivi cu privire la pericolele pe care le reprezintă Iranul. Ei se înşală!”, a scris pe Twitter Trump, la o zi după audierea în Senat a Ginei Haspel, directoarea CIA, şi a lui Dan Coats, directorul serviciilor americane de informaţii (DNI).

Iar dacă „iranienii iau în calcul”, în ultima perioadă, „să se distanţeze” de text, a notat ea, o fac din cauza absenţei consecinţelor economice, în contextul în care Washingtonul a reimpus sancţiuni dure Teheranului, după ce s-a retras, ceea ce provocat furia aliaţilor europeni ai Statelor Unite.

„Atunci când am devenit eu preşedinte, Iranul cauza probleme în tot Orientul Mijlociu şi nu numai. De la retragerea noastră din teribilul acord cu privire la (domeniul) nuclear iranian, ei sunt FOARTE diferiţi, dar rămân o sursă potenţială de pericol şi de conflict”, a continuat Trump furios, într-un tweet.

„Să nu avem încredere în Iran. Membrii serviciilor de informaţii ar trebui, poate, să se întoarcă la şcoală”, a adăugat el.

În tabloul anual al marilor ameninţări mondiale, informaţiile americane îşi marchează de asemenea dezacordul cu privire la analiza preşedintelui american cu privire la situaţia din Siria, dar şi al impactului discuţiilor în curs cu Coreea de Nord.

„Evaluările noastre continuă să arate că este puţin probabil ca Coreea de Nord să-şi abandoneze armele nucleare”, rachetele şi „capacităţile de producţie”, scrie directorul comunităţii informaţiilor Dan Coats.

În alt tweet, Trump a evocat „o şansă bună” de succes al „denuclearizării”.

„Relaţiile între Statele Unite şi Coreea de Nord nu au fost niciodată aşa de bune”, a scris el.

„Fără teste, repatrierea rămăşiţelor (militarilor americani morţi în Războiul Coreei), întoarcerea ostaticilor”, a adăugat el, reafirmându-şi voinţa de a se întâlni din nou cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.