Sorin Sfîrlogea, mic tratat de manipulare privind Romsilva

Share:

Ca și jurnalist, cu o experiență de peste 20 de ani, am interacționat, profesional sau nu, cu zeci de mii de oameni! De la politicieni, consilieri, primari, prefecți, președinți de Consilii Județene, șefi de agenții și regii, oameni de afaceri, până la oameni simpli, fără o carieră profesională și politică care s-a vrut impresionantă! Am întâlnit, nu puțini, oameni fără caracter, infatuați, obsedați de funcții, de privilegii, de propria imagine, incapabili să fie corecți cu colegii/prietenii/amici și chiar cu ei înșiși! Dar, spre bucuria mea, și oameni pentru care decența/respectul față de colegi și ei înșiși este mai importantă decât orice!

De ce spun aceste lucruri? Pentru că zilele trecute am găsit pe internet și am citit un amplu material, defalcat în trei părți, ce se vroia o analiză serioasă, fără cusur, care spune lucrurilor pe nume, privind situația reală, în special a ultimilor ani, cu care se confruntă RNP-Romsilva. Autor: Sorin Sfîrlogea (foto 2), fost membru în Consiliul de Administrației al acestei Regii Naționale! Nu-l cunosc, personal, pe acest domn, deși ca jurnalist am participat la zeci de conferințe/evenimente și am realizat sute de materiale privind activitatea Romsilva din ultimii ani!

Am avut și am o relație corectă atât cu foștii directori generali, Adam Crăciunescu și Ciprian Pahonțu, cât și cu actualul director general interimar, Gheorghe Mihăilescu! Întotdeauna mi s-a părut corect ca interesele Romsilva și ale zecilor de mii de angajați să primeze în fața unor directori generali vremelnici!

Citind, cu atenție, așa-zisa analiză a domnului Sorin Sfîrlogea nu pot să nu remarc faptul că acesta nu este prost deloc. Este un tip abil, bine pliat pe realitățile tot mai tulburi ale unei țări care continuă să se afunde în mocirlă, care știe să te conducă spre partea goală a paharului. Să puncteze, apăsat, lucruri minore, și să bage sub preș munca/efortul a zeci de mii de angajați corecți și cinstiți! Pentru că la Romsilva sunt și lucruri care nu merg! Și nu puține! Există politizare la nivelul direcțiilor silvice județene. Există, în unele cazuri, incompetență crasă! Este foarte corect! Ce m-a iritat, teribil, la acest domn este manipularea grosolană pe care o încearcă și pe care nu pot, nu am dreptul, să o las netaxată!

Trec, cu ușurință, peste bla-bla-urile de doi lei potrivit cărora acest distins domn “s-a sacrificat” pentru binele și interesele Romsilva și că fiecare zi pierdută în CA l-a costat sute de euro în condițiile în care el câștiga de șase-șapte ori mai mulți bani decât indemnizația primită și că el a făcut un favor Regiei și nu invers, pentru că acest tip de oameni “modești”, care își cunosc foarte bine valoarea, inundă, vă garantez, România. Mai ales dacă sunt lăsați să se caracterizeze singuri! Dacă ai acceptat această funcție este preferabil să taci și după ce o părăsești!

Modul în care acest distins domn prezintă la superlativ perioada în care Romsilva a avut “onoarea” de a-l avea membru în CA al Romsilva, desființând tot ce a fost înainte sau după plecarea sa din CA, nu mă surprinde! Mă surprinde, însă, modul în care bagă, abil, sub preș toate abuzurile și încălcările legii la adresa Romsilva din timpul celui mai de tristă amintire tandem din istoria Ministerului Mediului: Cristiana Pașca Palmer și Erika Stanciu (ultima fiind tocmai cea care l-a propulsat/cocoțat pe Sorin Sfîrlogea în postul, extrem de bănos, de membru în CA). Poate doriți să vorbim de primele uriașe pe care le-ați primit în această calitate?

Dacă, în cadrul acestei analize, Sorin Sfîrlogea ar fi avut decența de a vorbi pe lângă politizare, corupție, investiții eșuate, miniștri incompetenți (parte din lucruri adevărate!) și de felul în care ministresa Cristiana Pașca Palmer și partenera sa în ale încălcării legii, Erika Stanciu, au umilit conducerea și membrii CA de atunci ai Romsilva, eu, personal, l-aș fi sunat pe acest domn și l-aș fi felicitat!

Fără a dori să intru într-un schimb de replici cu acest domn (sfatul meu amical este să-și vadă de drum, departe de Romsilva și să nu mai piardă sume uriașe lucrând într-un CA care nu poate răspunde financiar valorii sale!!) i-aș reaminti domnului Sfîrlogea câteva lucruri/amănunte uitate/necunoscute încă de el:

Ați auzit cumva de OM nr. 50/13.01.2016, privind revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Romsilva, selectat şi numit legal, conform OUG nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă, asupra cărora, în prealabil, dna ministru pe atunci, Cristian Pașca Palmer, a încercat o metodă de intimidare şi ameninţare, convocându-i contrar legii, la sediul ministerului?

Ați auzit cumva de OM nr. 191/04.02.2016, OM nr. 192/04.02.2016, OM nr. 194/04.03.2016, de numire a unor membri în aşa zisul Consiliu de Administraţie provizoriu, care nu se regăseşte nicăieri în legislaţia aferentă, în vigoare la acea dată?

Ați auzit cumva de OM nr 610/2016 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei de selecţie şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor, constituite în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administraţie al RNP – Romsilva, prin care se interzice, cu încălcarea flagrantă a legii, inclusiv a interpretării acestora de către Ministerul Justiţiei, salariaţilor Romsilva să facă parte din Consiliul de Administraţie?

Mai mult, domnule Sorin Sfîrlogea, de ce ministrul Mediului și-a permis să dezinformeze opinia publică susținând că membrii revocați din CA se află în conflict de interese și că nu pot deține simultan și funcțiile de șefi de Direcții Silvice Județene și pe cea de membri în CA? Bineînțeles că doamna ministru știa foarte bine că predecesoarea sa, Grațiela Gavrilescu, a primit, după o solicitare în acest sens (din 29.12.2014! ) adresată ministrului Justiției, un răspuns clar care preciza că șefii de Direcții Silvice Județene pot face parte și din CA al Romsilva.

Concret, doamna ministru a luat act de un document oficial al Ministerului Justiției (adresa nr. 92091/22.12.2014), înregistrat la Ministerul Mediului sub nr. 67459/29.12.2014, în care se precizează, negru pe alb: ,,Textul Ordonanței (O.U.G. nr. 109/2011, n.n.) nu conține însă, o limitare în ceea ce privește selecția din rândul angajaților regiei autonome”, în acest ordin nr. 610, în Regulament, la art. 3, lit. h), care se referă la situația de incompatibilitate, se precizează că: ,,se află în situație de incompatibilitate, (….), candidatul care are calitatea de angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva…”!!!

Un alt abuz flagrant l-a constituit emiterea ordinului de numire a unui Consiliu de Administrație provizoriu, care a fost făcută prin încălcarea flagrantă a prevederilor O.U.G. nr. 109/2011, concretizată în eludarea procedurii de selecție, fără să mai vorbim de faptul că, majoritatea acestora se aflau în evident conflict de interese cu Romsilva. De altfel, doi dintre membrii noului CA provizoriu și anume Viorel Gheorghe Marinescu și Bogdan Popa (ambii aflați în conflict de interese!), au demisionat rapid, înțelegând că numirile lor încalcă legea.

Vreți să vă continui, pas cu pas, modul în care ați acces, până la urmă, dumneavoastră și unii dintre colegii dumneavoastră în CA al RNP-Romsilva? Vreți să discutăm despre incompatibilitatea flagrantă a fostului președinte al CA al RNP-Romsilva, Adrian Băban? Chiar dacă a avut cifră de afaceri zero la societatea sa, nu credeți că poți în decursul anilor ca șef al CA al Romsilva să-ți construiești un portofoliu de relații de care să profiți ulterior?

Indiscutabil, Ciprian Pahonțu, a realizat nu puține lucruri bune la conducerea RNP-Romsilva! Și fostul CA, chiar și așa cum a fost numit, i-a susținut proiectele! Ciprian Pahonțu a făcut, însă, și greșeli! Nu sunt eu ,însă, în măsură să mă aplec asupra lor!

Dacă astăzi ați fi fost membru în CA ați mai fi scos niciun cuvânt despre debandada existentă?

Adam Crăciunescu a fost nevoit să demisioneze la presiunile celor două persoane cocoțate la acea vreme în fruntea Ministerului Mediului! Acest om, așa cum este el, cu păcatele lui, a renunțat la funcția de director general pentru a nu expune Romsilva! Nu a dat nicio secundă cu lături în această Regie chiar dacă a fost tratat, incorect, după plecarea sa!

Ați auzit că acest om, catalogat în fel și chip, coruptul corupților, drujbașul șef, iar lista este prea lungă pentru a o prezenta integral, a fost achitat , în primă instanță, cu unanimitate, de ÎCCJ? Ați sfătuit-o, cumva, pe doamna Erika Stanciu, să-și ceară scuze față de acest om? Un om corect, precum susțineți că sunteți dvs., așa ar fi făcut! Cine răspunde, domnule Sfîrlogea, de faptul că persoana care v-a cocoțat în CA al Romsilva a umilit un om, pe care nu eu, ci instanța, l-a declarat nevinovat?

Eu, personal, nu am auzit vreun cuvânt rău despre Gheorghe Mihăilescu, actualul director general interimar al Romsilva. Sunt convins că îl cunoașteți pe acest om, care a realizat performanțe deosebite timp de șase ani la Direcția Silvică Vâlcea! Este un profesionist care a salvat în ultimul an ce se mai putea salva la capitolul performanță! Nu vi se pare anormal, domnule Sfîrlogea, că atacurile /dezinformările la adresa noului director general interimar, Gheorghe Mihăilescu, se cam întețesc? Cui îi este teamă?

Sunteți deranjat că în octombrie ați fost revocat din funcția de membru al CA! Poate și eu, dacă eram în locul dvs., aș fi fost!  Rezultatele preliminare, la nouă luni, au permis ministrului Deneș să ia această decizie! A fost una corectă? Probabil că nu! Dar ați fost revocat în aceeași manieră în care ați fost numit! Acum nu ați mai avut susținere politică, pe când în urmă cu peste trei ani, da!

Așa funcționează, din păcate, lucrurile în România asta politizată excesiv! Dar nu poți să profiți de situație și să spui că este vorba de normalitate când îți convine și să joci rolul victimei când nu mai îți convine!

Ar mai fi multe de spus. Dar sunt convins că domnul Sorin Sfîrlogea a înțeles că adevărul are multe fațete. Nu poți să smulgi din acesta doar ce îți convine! Pentru că există riscul să te umpli de ridicol!

P.S. Pentru informarea domnului Sorin Sfîrlogea, au existat jurnaliști, unii chiar cunoscuți, care au stat ani la rândul lângă Romsilva din rațiuni financiare! Și care au câștigat mulți bani din această așa-zisă colaborare! Și care au început să înjure Romsilva după ce Regia nu a mai fost o “vacă de muls”. Eu, unul, nu am avut vreun contract cu Romsilva, dar sunt convins că a fi corect este o obligație înainte de toate față de tine însuți!

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.