Grupul de la Lima îi decide soarta lui Maduro

Situaţia din Venezuela, unde şeful statului Nicolas Maduro a respins ultimatumul ţărilor europene de a organiza noi alegeri prezidenţiale, este discutată luni în capitala canadiană Ottawa de miniştrii de externe din Grupul de la Lima (Canada şi 13 state latino-americane).

Într-un interviu acordat televiziunii spaniole La Sexta, Nicolas Maduro a declarat că nu va „da dovadă de laşitate în faţa presiunilor” din partea celor care îi cer plecarea. Spania, Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Austria i-au cerut lui Maduro să accepte organizarea unui scrutin prezidenţial anticipat, în caz contrar afirmând că-l vor recunoaşte, de luni, ca preşedinte pe liderul Parlamentului, Juan Guaido.

De ce trebuie ca Uniunea Europeană să-i spună unei ţări a lumii care a organizat deja alegeri că trebuie să reia alegerile prezidenţiale, pentru că acestea nu au fost câştigate de aliaţii ei de dreapta? Ne presează cu ultimatumuri ca să ne oblige să ajungem la o situaţie extremă de confruntare„, a mai spus duminică Maduro.

Nu acceptăm ultimatumuri de la nimeni. Refuz să convoc alegeri acum, vor fi alegeri în 2024„, a conchis el. La discuţiile de luni de la Ottawa, care urmează să înceapă la ora locală 09:00 (ora 16:00, ora României), vor participa „reprezentanţi ai întregii comunităţi internaţionale”, a indicat Ministerul de Externe canadian. Va participa de asemenea prin videoconferinţă secretarul de stat american Mike Pompeo, potrivit Departamentului de Stat, şi ar mai putea lua parte şi Uniunea Europeană. Reuniunea are pe agendă „cei trei piloni ai crizei venezuelene„, conform expresiei diplomaţiei canadiene – umanitar, economic şi politic.

Premierul canadian Justin Trudeau, care s-a implicat personal în această criză, a discutat duminică la telefon cu Juan Guaido şi amândoi au făcut apel la organizarea de alegeri prezidenţiale „libere şi juste”, reafirmând totodată „ilegitimitatea” lui Nicolas Maduro.

Joi, Parlamentul European a recunoscut autoritatea lui Guaido şi a îndemnat toate ţările din UE să procedeze la fel. SUA, Canada şi mai multe state latino-americane, între care Columbia şi Brazilia, l-au recunoscut deja ca preşedinte pe Juan Guaido. În schimb, Maduro, susţinut de alte ţări ca Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia, dar şi Cuba, a acuzat SUA că au pus la cale o lovitură de stat.

Locuitorii Venezuelei, stat petrolier şi la un moment dat cel mai bogat din America Latină, se confruntă cu grave penurii de alimente şi medicamente, precum şi cu o inflaţie galopantă, iar din 2015 circa 2,3 milioane dintre ei au ales exilul, dintr-o populaţie totală de 31 de milioane.

Creat în 2017, Grupul de la Lima cuprinde Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru, Guyana şi Santa-Lucia.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.