Talibanii vor o nouă „constituţie islamică” pentru Afganistan

0

Talibanii cer o nouă „constituţie islamică” pentru Afganistan şi fac apel la formarea unui „sistem islamic incluziv” pentru a conduce ţara, a spus unul dintre reprezentanţii lor la o reuniune care a început marţi la Moscova şi care este transmisă de televiziunea afgană, potrivit AFP.

„Constituţia actuală a guvernului de la Kabul este invalidă deoarece ea a fost copiată de la Occident (…) Este vagă şi contradictorie. De asemenea, este un obstacol în calea păcii”, a declarat Sher Mohammad Abbas Stanikzai, şeful biroului politic pe care îl au talibanii în Qatar.

„Noua constituţie va fi redactată într-un mediu liber de către ulemale (demnitari religioşi) şi universitari. Vrem o constituţie islamică”, a adăugat el.

Această solicitare, care face parte dintr-o lungă listă cu cereri ale talibanilor, a fost anunţată în cadrul unei reuniuni la Moscova între reprezentanţi ai rebelilor şi membri ai opoziţiei faţă de guvernul de la Kabul.

Talibanii, care au purtat negocieri cu SUA la Doha la sfârşitul lunii ianuarie, au refuzat mereu să discute cu autorităţile afgane, de facto excluse până acum de la discuţii.

Insurgenţii, care au guvernat în Afganistan pe baza unei interpretări radicale a Şaria între 1996 şi 2001, „nu vor monopolul puterii, ci un sistem islamic incluziv”, a afirmat Stanikzai, care a cerut de asemenea ca „ONU, OCI (Organizaţia Cooperării Islamice) şi ţările gazdă să furnizeze garanţii în privinţa rezultatului negocierilor de pace”.

„Nu vom permite nimănui să folosească teritoriul afgan împotriva cuiva”, a sus reprezentantul talibanilor, reluând principala cerere a SUA, şi anume ca Afganistanul să nu mai fie folosit ca bastion terorist.

El a promis de asemenea să eradicheze cultura de mac din Afganistan, care produce 90% din opiul mondial, şi să ia măsuri pentru a preveni pierderile civile într-un conflict care a făcut zeci de mii de morţi şi de răniţi. Organizaţiile umanitare vor fi invitate, în opinia sa, să pătrundă „fără risc” în teritoriile afgane controlate de talibani.

Din delegaţia afgană fac parte şi două femei şi fostul preşedinte afgan Hamid Karzai.

Imagini cu Karzai şi cu alţi lideri afgani care asistă la o rugăciune condusă de o figură talibană au stârnit furie pe reţelele de socializare afgane.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.