Costul uriaș al disprețului față de Constituție

Share:

Nu sunt unul dintre votanții PSD! Am fost și rămân un jurnalist de dreapta care a sancționat, dur, derapajele coaliției PSD-ALDE, din ultimii doi ani de zile! De aici, însă, și până la a rămâne impasibil la modul grosolan în care Iohannis încalcă Constituția și își bate joc de votanții PSD (așa cum, poate, îi consideră el: manipulați, limitați, incapabili să înțeleagă realitatea politică, economică și socială a României!) este inadmisibil!

O cunosc pe Lia Olguța Vasilescu de când era liderul tineretului peremist și, mai apoi, deputat și președintele Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților! Personal, nu am văzut vreun derapaj, deși să lucrezi cu Vadim Tudor, pe atunci aflat pe valul politicii, era extrem de dificil! A părăsit PRM și s-a reorientat spre PSD! Cariera ei politică ulterioară a fost una fulminantă! Să fii votat de două ori ca primar al Craiovei, într-un oraș dominat, clar, pe atunci, de Antonie Solomon, reprezintă o incontestabilă performanță electorală! Realizările acesteia ca primar, în primii patru ani de mandat, au reconfirmat realegerea sa ca edil al Craiovei. Oricât ar contesta prestația sa ca primar, unii sau alții, Craiova arată mult mai bine astăzi, iar craiovenii au arătat, prin votul lor, inclusiv la alegerile din 2016, care este părerea lor despre Olguța Vasilescu!

În mod cert, Olguța Vasilescu a făcut, în tot acest timp, și greșeli! În calitate sa de ministru al Muncii, s-a lovit de provocări uriașe. Nu doar pesediștii, ci și mulți reprezentanți ai Opoziției, au văzut-o drept cel mai eficient ministru din Cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă!

Nu am mai discutat cu Olguța Vasilescu de ani buni! Nu cunosc evoluția sa ca om și politician decât din informațiile la care am avut acces ca jurnalist! În mod cert, Olguța Vasilescu este un politician redutabil, un om incomod, care nu poate fi manipulat ușor! A fost unul dintre puținii lideri PRM care avea curajul să îi dea replici, în ședințele de partid, lui Vadim Tudor!

Mă voi referi la încăpățânarea, evident din rațiuni electorale, lui Iohannis de a o respinge pe Olguța Vasilescu atât ca ministru al Transporturilor, cât și ca ministru al Dezvoltării Regionale! Un abuz uriaș, o dovadă supremă de dispreț la adresa românilor și a Constituției! Nu știu dacă Olguța Vasilescu ar fi performat în aceste funcții! Ca deputat, președinte de comisie parlamentară, primar și ministru al Muncii, a performat! Cel puțin asta confirmă rezultatele obținute de aceasta! Contestatarii săi sunt, însă, mulți! Nici nu putea fi altfel, atâta timp cât un lider de partid reprezintă o țintă greu de ocolit!

Eu unul, repet, am criticat, în zeci de articole, abuzurile liderilor PSD din ultimii ani! Însă, una este una, iar alta este alta! Iohannis nu avea dreptul să respingă candidaturile Olguței Vasilescu și Mircea Drăghici pentru funcțiile de ministru. Nici măcar pe cea a lui Ilan Laufer! Din simplul motiv că PSD, această Coaliție, aceste Guverne din ultimii doi ani, au primit, direct sau indirect, votul cetățenilor! Și aici subiectul se închide! Nu ai voie să blochezi un partid, o guvernare, atâta timp cât tu, ca președinte, ești obligat potrivit Constituției să fii mediator și echidistant!

Românii ăștia, deștepți sau proști, capabili sa incapabili, manipulați sau nu, vor decide în 2020 dacă PSD și-a făcut treaba sau nu! Eu cred că PSD a dezamăgit tocmai prin aroganța și obsesia de a controla actului de justiție! Dar, subiectul de astăzi este, așa cum am spus, altul..

Ce urmărește Iohannis? Evident, singura sa miză este obținerea unui al doilea mandat de președinte. Altceva nu mai contează pentru el! Credeți că Iohannis și-a dorit vreo secundă ca guvernarea PSD-ALDE să reușească să implementeze programul de guvernare? Credeți oare că Iohannis ar renunța la un al doilea mandat de președinte dacă, la mijloc, ar fi mai binele românilor? Eu nu cred asta și mă raportez doar la comportamentul său distant față de soarta românilor, din acest prim mandat!

Și eu cred, ca mulți români, că Iohannis reprezintă astăzi un rău mai mic în comparație cu PSD! Dar nu sunt de acord ca acesta să își bată joc de un om, indiferent care este numele acestuia! Pentru că, în aceste condiții, aduci grave prejudicii chiar instituției ale cărei interese susții că le aperi!

Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.