Juan Guaido, recunoscut oficial de România drept președinte al Venezuelei

0

România se alătură grupului ţărilor care nu recunosc regimul lui Nicolas Maduro în fruntea statului Venezuela, recunoscându-l ca nou şef al statului pe opozantul Juan Guaido.

Anunţul recunoaşterii lui Juan Guaido a fost făcut vineri, de Palatul Cotroceni. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei. Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României”.

Decizia de vineri a României vine la doar o zi după ce Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a criticat, la Atena, guvernul grec şi guvernul italian pentru faptul că nu l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, spărgând astfel unitatea europeană. Weber susţine chiar schimbarea mecanismului de luare a deciziilor în Consiliul UE, de la unanimitate la majoritate. Grecia este singura ţară din Uniunea Europeană care îl recunoaşte oficial în continuare pe Nicolas Maduro drept preşedinte al Venezuelei. Între statele UE care nu au luat o poziţie oficiale se numără Cipru, Italia, Slovenia şi Slovacia.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.