„Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee”, în cadrul seriei ,,Historia Viva”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei Historia Viva, o nouă conferință intitulată „Berlin: două orașe, două regimuri politice, două muzee, care va fi prezentată de dr. Eugen Paraschiv-Grigore, muzeograf în cadrul Secției Arheologie.

Evenimentul va avea loc joi, 21 februarie a.c., cu începere de la ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Călătoria documentară efectuată la Berlin, în toamna anului 2018, de către autorul conferinței, a constituit și prilejul pentru vizitarea unor muzee renumite pentru turiști, anume DDR Museum (Muzeul RDG) și Topographie des Terror (Topografia terorii). Acestea constituie tema abordată în cadrul evenimentului, fiind prezentate într-o perspectivă comparativă, istoriile regimurilor nazist și comunist, experiențe totalitare care au marcat evoluția Germaniei, dar și a Europei pentru mai bine de jumătate de secol.

Demersului de față, axat pe cunoașterea și analizarea unor repere importante ale muzeografiei actuale, i se adaugă prezentările publice organizate anterior de Muzeul Național de Istorie a României, o instituție culturală care se află de peste 15 ani într-un amplu proces de restaurare a sediului și refacere a expoziției de bază. Într-un asemenea context, documentarea și înțelegerea fenomenului muzeal contemporan din alte țări este o experiență necesară pentru punerea în operă a Noului MNIR.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.