Ministrul Deneș: Anul 2019 va fi anul investițiilor în ape și păduri!
Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a participat luni, alături de premierul Viorica Dăncilă și de alți membri ai Guvernului, la Sesiunea oficială a celei de-a XXII-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România. Reuniunea, care are tema principală ”Spațiul rural românesc, spațiu rural european”, urmărește să identifice legislația care determină decalajele dintre mediul rural și cel urban și să se stabilească măsurile care se impun pentru diminuarea/eliminarea discriminărilor.
Adresându-se primarilor aflați în sală, ministrul Ioan Deneș și-a exprimat aprecierea pentru faptul că a fost invitat la lucrări, prilej cu care s-a reîntâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale.
”Mă bucur că vă reîntâlnesc în această formulă, astăzi. Cu mulți dintre dumneavoastră m-am întâlnit anul trecut, în teren, când am vizitat peste 25 de județe. Erați în salopete, pe diguri, la inundații, alături de comunitățile dumneavoastră, coordonați echipele alături de jandarmi, pentru a diminua pagubele produse de furia naturii”, le-a spus ministrul celor prezenți.
Totodată, Ioan Deneș a amintit câteva măsuri pe care Ministerul Apelor și Pădurilor le-a luat în domeniul gestionării fondului forestier.
”Mă voi referi aici la câteva probleme: prima este problematica deblocării lemnului de foc din fondul forestier. Chiar vineri, printr-o hotărâre de guvern, s-a aprobat noul regulament de valorificare a masei lemnoase în care sunt două elemente foarte importante: în ceea ce privește lemnul din pădurile statului- RNP trebuie să pună la dispoziție, obligatoriu, minim 1 milion de metri cubi lemn de foc pentru populație; pe de altă parte, agenții economici au obligația ca din suprafețele de pădure pe care le exploatează, din pădurile statului, să pună la dispoziție, într-un anumit termen și să publice, inclusiv la primării, volumul de lemn de foc din acea suprafață exploatată”, a declarat ministrul apelor și pădurilor.
De asemenea, demnitarul a reamintit faptul că exista o problemă cu proprietarii, deținători de suprafețe mai mici de 10 hectare, dar și aceasta a fost rezolvată de MAP.
”Toți cei care plătesc impozit la registrul agricol pe o suprafață de pădure mai mică de 10 hectare – indiferent că au act de proprietate, că sunt deținători sau urmași ai proprietarilor – pot beneficia de cantitatea de masă lemnoasă provenită din acele suprafețe, conform Codului silvic”, a subliniat Ioan Deneș.
Al treilea subiect la care a făcut referire ministrul apelor și pădurilor a fost situația doborâturilor din păduri.
„La venirea mea în funcția de ministru erau peste 2 milioane de metri cubi de doborâturi și exista un blocaj. Am cerut foarte clar ca în termen de 30 de zile acest lemn rezultat din doborâturi să fie scos la vânzare, astfel încât cetățenii să beneficieze de el”, a precizat Ioan Deneș.
Astfel, în opinia sa, prin luarea celor trei măsuri, în această iarnă nu a mai existat o criză a lemnului de foc în România. Cu toate acestea, ministrul consideră că mai are o problemă de rezolvat, respectiv cea a prețului lemnului de foc.
”De la depozit la cumpărător se întâmplă un scurtcircuit: micii binevoitori. Aceștia cumpără lemnul de foc la un preț scăzut, 250-300 de lei, și îl transportă către cetățeni, ajungând ca lemnul să aibă un preț de 500 sau 700 de lei metrul ster. În acest an o să rezolvam și acest aspect, astfel încât, cetațeanului care vrea să achiziționeze din depozit sau din rampă lemn de foc să i se asigure și transportul, contra cost”, a explicat ministrul.
În încheierea alocuțiunii sale, Ioan Deneș a anunțat că anul 2019 la Ministerul Apelor și Pădurilor va fi ”anul investițiilor în ape și păduri”.
”Dacă în 2018 am avut un buget de aproximativ 80 milioane de lei, în 2019 avem un buget de 206 milioane de lei, investiții în lucrări hidrotehnice – o creștere de 150%. În acest an vom face 2.000 de kilometri de drumuri forestiere, bani alocați prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, 140 milioane de lei. De asemenea, pe lângă cele 206 de milioane de lei asigurate din bugetul de stat vom mai avea din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române” încă 300 milioane de lei. Dacă anul trecut am reușit să finalizăm 96 de lucrări hidrotehnice, dorim ca la finalul lui 2019 să finalizăm peste 100 de astfel de lucrări”, a mai afirmat ministrul Deneș.
La evenimentul desfășurat la Rin Grand Hotel, alături de premierul Viorica Dăncilă au mai fost prezenți: viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministrul, ministrul finanțelor publice și ministrul interimar al dezvoltării regionale și administrației publice, Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene și ministrul interimar al transporturilor, Rovana Plumb, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul educației naționale, Ecaterina Andronescu, ministrul muncii și justiției sociale, Marius Constantin Budăi, ministrul sănătății, Sorina Pintea și ministrul culturii și identității naționale, Valer-Daniel Breaz.
Printre invitați s-au numărat și reprezentanți ai Comitetului European al Regiunilor (CoR), ai Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CCRE/CEMR), precum și delegații ale Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, Asociației Chineze de Prietenie Internațională a Orașelor, Asociației Orașelor din Rusia și SisterCities Internațional din Statele Unite ale Americii, alături de peste 450 de primari ai comunelor din România