Rovana Plumb: Bugetul alocat investițiile în 2019- zece miliarde de euro!

0

România are, pentru prima dată, un buget alocat investiţiilor foarte mare, de 10 miliarde de euro, iar 55%-60% din finanţarea acestora este asigurată din fonduri externe nerambursabile, a spus luni Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România.

„Este pentru prima oară când România are un buget alocat investiţiilor foarte mare, de 10 miliarde de euro. Din totalul proiectelor de investiţii din România, în proporţie de 55%-60% finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile. Sunt convinsă că obiectivele pe care ni le-am propus împreună vor fi atinse”, a spus ministrul Plumb.

Rovana Plumb a precizat că, în ceea ce priveşte serviciile de utilitate publică, nu va mai exista niciun fel de localitate în România care să nu aibă alimentare cu apă potabilă prin serviciul de utilitate publică.

„Şi vă spun asta pentru că la nivelul întregii ţări se lucrează la Masterplanul II pe infrastructura de mediu în ceea ce priveşte introducerea serviciului public de apă potabilă şi partea de apă uzată. Conform reglementărilor impuse de Uniunea Europeană, se alimentează cu apă cu finanţare din fonduri europene orice localitate până la 50 de locuitori. De asemenea, orice aglomerare cu 2.000 de locuitori beneficiază de canalizare. Încercăm să discutăm cu Comisia Europeană ca să schimbăm acordul de parteneriat şi să putem să finanţăm european inclusiv partea de alimentare cu gaze, de la tot ceea ce înseamnă distribuitorul general până la curtea fiecăruia dintre români”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Aceasta a subliniat că într-un an şi jumătate au fost recuperate întârzierile şi din punct de vedere al aducerii banilor europeni în ţară în prezent ne situăm la media europeană.

„Am adus opt miliarde de euro prin politica de coeziune. Practic, din cei opt miliarde de euro, colegul meu, domnul ministru Daea (ministrul Agriculturii, Petre Daea n.r), prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, şi ca urmare a proiectelor implementate de dumneavoastră, a adus 3,6 miliarde euro. Practic, în România, în momentul de faţă, au intrat 13 miliarde euro, opt miliarde euro fondurile europene structurale şi de investiţii şi cinci miliarde euro plăţile directe”, a afirmat Rovana Plumb.

În ceea ce priveşte Ordonanţa 114, pe partea de proceduri, Rovana Plumb a precizat că s-a luat decizia să se vină cu o simplificare pentru a nu mai întârzia tot ce înseamnă proiecte în licitaţie, ca urmare a procedurii ex-ante, pe care numai România o are, ca şi procedură, pe proiectele cu fonduri europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.