Opoziția din Moldova denunță fraudarea alegerilor

0

Alegeri Republica Moldova. Liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Maia Sandu, care este co-preşedinte al blocului electoral ACUM, a declarat, într-un briefing de presă organizat după închiderea secţiilor de votare, că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte şi că Republica Moldova se „rostogoleşte în dictatură de stil putinist”.

„Vreau să spun de la început că aceste alegeri nu au fost nici libere şi nici corecte. Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova. Tot ce s-a întâmplat până la începutul campaniei electorale, în decursul campaniei electorale şi în ziua de astăzi a distorsionat rezultatul acestor alegeri. (…) Ceea ce vedem noi este o dovadă clară că Republica Moldova se rostogoleşte în dictatură de stil putinist şi regimul Plahiotniuc-Dodon şi sateliţii lor şi alţii se fac vinovaţi de acest proces extrem de dramatic”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta a acuzat că adversarii politici au mituit alegătorii, au folosit în interesul lor resursele administrative ale statului şi au folosit în mod masiv televiziunile proprii finanţate cu bani dobândiţi ilegal.

La rândul său, celălalt co-preşedinte al blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a cerut observatorilor interni şi externi să monitorizeze procesul de numărare a votului şi a reiterat intenţia de a organiza acţiuni de protest în cazul în care rezultatul alegerilor va fi fraudat.

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova consideră că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral, informează Radio Chişinău.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat, într-o conferinţă de presă, că ‘în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorala Centrala (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul’.

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

El a denunţat şi implicarea in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon şi a spus ca acest plebiscit „s-a derulat sub semnul dezgustului”.

Dorin Chirtoacă a mulţumit unioniştilor pentru participarea în campanie alături de PL şi a afirmat că la aceste alegeri a fost pusă „temelia Unirii cu România”. ‘Prima piatră vine cu acest vot dat deschis în favoarea Unirii’, a spus Dorin Chirtoacă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.