Grupul de la Lima face apel la o tranziție democratică în Venezuela

0

Grupul de la Lima, alcătuit din ţări ostile preşedintelui Nicolas Maduro, a lansat un apel luni la o tranziţie democratică în Venezuela, denunţând „situaţia umanitară gravă”, însă a respins folosirea forţei avută în vedere de Washington, aliat al opozantului Juan Guaido, relatează AFP.

Cei 14 membri ai acestui Grup de la Lima şi-au reiterat „convingerea că tranziţia spre democraţie trebuie făcută chiar de venezueleni în mod paşnic, în cadrul Constituţiei şi dreptului internaţional, şi susţinută prin mijloace politice şi diplomatice, fără folosirea forţei”, potrivit declaraţiei finale publicate la finalul reuniunii lor de la Bogota.

Grupul de la Lima, care s-a întrunit pentru prima dată în prezenţa lui Juan Guaido, precum şi a vicepreşedintelui american, Mike Pence, a mai solicitat Curţii Penale Internaţionale să examineze „situaţia umanitară gravă” din fosta putere petrolieră aflată în criză.

Membrii săi au apreciat că „violenţa criminală a lui Maduro contra populaţiei civile” şi refuzul său de a lăsa să intre ajutorul umanitar, trimis esenţial de Statele Unite, „constituie o crimă împotriva umanităţii”, a adăugat textul.

Mai devreme, Mike Pence i-a dat asigurări lui Juan Guaido, pe care peste 50 de ţări l-au recunoscut ca preşedinte interimar, în legătură cu sprijinul „100%” al Statelor Unite, subliniind că administraţia de la Casa Albă nu respinge nicio opţiune contra lui Nicolas Maduro, a cărui realegere este considerată frauduloasă de adversarii săi.

Opozantul, care a trecut în Columbia în pofida unui ordin judiciar interzicându-i să părăsească ţara, a afirmat luni că se va întoarce în Venezuela „în această săptămână”, în timp ce aliaţii săi denunţă „ameninţări serioase şi credibile” la adresa lui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.