Piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut semnificativ în 2018

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România s-a cifrat, în 2018, la 5 miliarde de euro, în scădere cu 12% faţă de anul precedent, arată raportul PwC Romanian M&A Outlook, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate.

Conform documentului, deprecierea înregistrată faţă de anul 2017 s-a situat în linie cu evoluţia pieţei Europei Centrale şi de Est.

În privinţa volumelor, cele peste 170 de tranzacţii înregistrate în 2018 în România au însumat aproximativ 5 miliarde de euro, iar suma are în vedere valorile tranzacţiilor făcute publice, dar şi estimări şi proiecţii ale valorilor, în situaţiile în care date referitoare la preţ nu au fost disponibile din surse publice.

În acest sens, numărul tranzacţiilor este în creştere comparativ cu anii precedenţi, când s-au înregistrat, în medie, 130-140 de tranzacţii pe an.

„Numărul mare de tranzacţii înregistrate în 2018 reflectă efervescenţa pieţei pe care am simţit-o cu toţii. 2017 şi 2018 au fost pentru România anii cu cea mai mare valoare a activităţii de tranzacţii, depăşind vârful anterior din perioada 2006-2008. În prezent, oportunităţile de finanţare şi creştere pe care le au societăţile româneşti se află atât pe piaţa de capital, cât şi în zona de fuziuni şi achiziţii (tranzacţii private). Vânzarea, parţială sau totală, a afacerii către un investitor care are atât forţa financiară, cât şi deschiderea către pieţe care, până la momentul tranzacţiei, nu au putut fi adresate, este o cale de creştere pe care tot mai multe societăţi româneşti o au în vedere’, a declarat Anda Rojanschi, partener D&B David şi Baiaş.

Raportul PwC România relevă că, pentru anul 2018, cele mai efervescente domenii au fost IT&C, servicii medicale şi farma, imobiliar şi producţie industrială. Cu un an în urmă, în top apărea şi sectorul serviciilor financiare.

În ultimii ani, s-au înregistrat anual aproximativ 15 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro, în timp ce valoarea totală a pieţei a fost influenţată, în fiecare an, de numărul tranzacţiilor de peste 100 de milioane de euro, se arată în studiu. Totodată, media valorică anuală s-a situat în jurul valorii de 30 de milioane de euro, iar dacă sunt excluse tranzacţiile mari, media pieţei ajunge la aproximativ 14 milioane de euro/tranzacţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.