Motivarea ÎCCJ în cazul Vâlcov

Share:

Darius Vâlcov a acţionat cu intenţie când a comis faptele de corupţie pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare, a deturnat prestigiul funcţiei de demnitate publică pe care o avea şi a picat testul poligraf, cerut chiar de el, când a fost întrebat dacă a luat bani, arată judecătorii Instanţei supreme în motivarea deciziei de condamnare.

Judecătorii au finalizat de redactat motivarea deciziei prin care l-au condamnat pe Darius Vâlcov la opt ani de detenţie.

Una dintre probele asupra căreia judecătorii s-au aplecat este cea a testului poligraf, detectorul de minciuni, pe care Darius Vâlcov a picat-o.

„Se impune a fi menţionat că, în urma examinării inculpatului Vâlcov Darius Bogdan cu tehnica poligraf la solicitarea acestuia, s-a constatat că la întrebarea ‘Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Berna Theodor în legătură cu contractele încheiate între SC Tehnologica Radion SRL şi SC Compania de Apă Olt, la sediul SC Tehnologica Radion SRL?’, răspunsul ‘Nu’ al inculpatului a provocat modificări specifice comportamentului simulat”, scriu judecătorii în documentul citat.

Judecătorii Înaltei Curţi arată că Darius Vâlcov a acţionat cu intenţie atunci când a comis faptele de corupţie pentru care a fost judecat.

„Prin faptele sale, inculpatul a acţionat cu intenţie, întrucât nu numai că nu s-a menţinut dincolo de orice suspiciune de natură a deturna prestigiul funcţiei, ci dimpotrivă, în deplină cunoştinţă de cauză a exercitat operaţiuni financiare în scopul de a obţine profit din anumite activităţi comerciale pentru societăţile pe care le administra în fapt sau foloase pentru sine, ştiind că o persoană învestită cu atributul funcţiei sale este incompatibilă a exercita acest tip de acte”, se mai arată în motivare.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit deciziei, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenta, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petrut Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.