Pilotul indian luat prizonier în Kashmir, predat Indiei de Pakistan

Pakistanul a predat vineri Indiei un pilot luat prizonier săptămâna aceasta în Kashmir, un ”gest de pace” destinat în mod ostensibil să pună capăt uneia dintre cele mai grave crize din ultimii ani între cele două puteri nucleare, relatează AFP.

Locotenent-colonelul Abhinandan Varthaman, îmbrăcat în civil, a traversat pe jos postul de frontieră de la Wagah – cu mai multe ore întârziere faţă de programul anunţat. El părea să aibă un ochi învineţit.

Însoţit de o femeie şi mai mulţi militari înarmaţi, el s-a oprit, câteva momente, cât timp grilajul înalt care desparte cele două ţări s-a deschis în faţa sa. Odată intrat pe teritoriul indian, el a strâns mâna unui militar, iar altul l-a îmbrăţişat.

Postul de frontieră de la Wagah, situat între marile oraşe Lahore (Pakistan) şi Amritsar (India), este un loc foarte simbolic, cunoscut printr-o ceremonie care are loc în fiecare după-amiază, cu mare tam-tam, parade la milimetru şi pocnete de tocuri în fiecare tabără – în faţa unui public galvanizat de fervoare patriotică.

Mii de persoane au aşteptat, întreaga zi de vineri, de partea indiană, agitând steaguri şi scandând sloganuri, pentru a-l primi pe cel care a devenit un erou în ţara sa. Mulţimea s-a dispersat ulterior, în orele dinaintea sosirii sale.

Eliberarea sa, anunţată joi de către premierul pakistanez Imran Khan, a fost prezentată drept un „gst de pace” adresat Indiei, după periculoasa confruntare militară care a opus săptămâna aceasta cele două ţări surori şi inamice.

Pentru prima oară de decenii, avioane de vânătoare din cele două ţări s-au înfruntat şi au procedat la incursiuni în teritoriul advers, provocând îngrijorări comunităţii internaţionale, care se temea că situaţia ar fi putut scăpa de sub controlul liderilor lor. Îndemnurile la reţinere s-au multiplicat din toate părţile.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian s-a felicitat vineri de „potolirea tensiunilor între India şi Pakistan şi de eliberarea pilotului”, potrivit unui comunicat. China a salutat, de asemenea, acest „gest de bunăvoinţă”.

Însă violenţele au continuat vineri în Caşmir, pe care cele două ţări şi-l dispută de la independenţa lor, în 1947. India şi Pakistanul revendică amândouă această zonă muntoasă, cu populaţie majoritar musulmană, aflată la originea a două războaie.

Intense tiruri de obuze erau semnalate de ambele părţi ale liniei de demarcaţie, vineri, potrivit unor oficiali locali.

Şapte persoane au fost ucise vineri, numai în partea indiană a Caşmirului. Patru civili au fost ucişi în cursul săptămânii în partea pakistaneză, iar alte mii au fugit din sate, potrivit autorităţilor locale.

Imran Khan a insistat joi asupra faptului că „dorinţa dezescaladării” din partea pakistanului nu trebuie „să fie interpretată ca o slăbiciune” de către Narendra Modi.

India, exprimându-şi dorinţa ca militarul său să fie eliberat, a replicat că rămâne pregătită „să răspundă oricărei provocări a Pakistanului”.

New Delhi îşi acuză de mult timp vecinul că susţine infiltrări şi lupta armată în partea Caşmirului aflată sub control indian. Această rebeliune a afectat dur statul indian, după ce un atentat sinucigaş a ucis cel 40 de paramilitari, la 14 februarie, cel mai sângeros atac de la începutul insurecţiei separatiste, în 1989.

Narendra Modi, care îşi cultivă imaginea unui om puternic şi candidează în primăvară la al doilea mandat, s-a trezit astfel sub presiunea unui opinii publice şi unor comentatori care cer răzbunare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.