Ratingul suveran al României, păstrat nemodificat de Standard & Poor’s

Standard & Poor’s, cea mai mare agenţie de rating a riscului de credit din lume, a păstrat la BBB -, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii, ratingul de ţară al României. Agenţia spune că Guvernul României a contestat o modificare a perspectivei – cel mai probabil o înrăutăţire a acesteia de la „stabilă” la „negativă”. S&P va reveni cu o decizie peste două săptămâni.

„Ratingul României este susţinut în continuare de nivelul moderat al datoriei private externe şi de cel al datoriei publice, şi de perspectivele bune de creştere economică. În opinia noastră, eficienţa instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce limitează ratingul. În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide ale stocului fiscal şi extern, credem că creşterea notabilă a deficitului fiscal şi a deficitelor externe peste timp vor consuma din aceste buffere şi vor face economia României tot mai vulnerabilă la răcirea secvenţei economice”, notează agenţia americană, conform profit.ro.

„România a solicitat un apel la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru formularea unui astfel de apel în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, vom devia de la calendarul nostru din 2019 pentru regiunea EMEA pentru rezolvarea apelului. Vrem să rezolvăm în două săptămâni”, adaugă agenţia.

În precedenta evaluare din august 2018, S&P critica, printre altele, orientarea politicii fiscale pe consumul pe termen scurt, prin politica de creştere a salariilor bugetarilor şi pensiilor, cu neglijarea investiţiilor în infrastructură şi a reformelor în educaţie.

Totodată, agenția considera că schimbarea de către PSD a trei guverne într-un timp scurt a dus la o lipsă de transparență privind agenda guvernamentală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.