Scandal uriaș: Iulia Timoșenko îl acuză de fraudă electorală pe Poroșenko!

0

Iulia Timoşenko, printre favoriţii cursei prezidenţiale din Ucraina, l-a acuzat vineri de fraudă pe rivalul ei, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, amplificând tensiunile cu mai puţin de o lună înainte de primul tur al unui scrutin ce se anunţă imprevizibil, informează AFP.

Fostă premier, Iulia Timoşenko s-a deplasat vineri la sediul central al Poliţiei de la Kiev pentru a prezenta, potrivit afirmaţiilor sale, „dovezi şi mărturii care atestă că el (Petro Poroşenko) pregăteşte fraude şi cumpărări de voturi la scară largă”.

„Astăzi, corupţia este sistemică în toată Ucraina”, a spus Iulia Timoșenko, susţinând că un deputat al partidului lui Poroşenko se află la originea unui „vast sistem piramidal, destinat să distribuie bani” pentru cumpărarea de voturi înainte de scrutinul din 31 martie.

Poliţia ucraineană a confirmat că a demarat o anchetă, care este „doar una printre zecile” de dosare privind „încălcări ale legii electorale”, deschise după plângeri ale candidaţilor.

Echipa preşedintelui Petro Poroşenko, instalat la putere în 2014 şi foarte criticat după eşecul înregistrat în lupta împotriva corupţiei, a „dezminţit categoric” acuzaţiile Iuliei Timoşenko. „Nu există niciun fapt care să demonstreze tentative de cumpărare de alegători din partea echipei lui Poroşenko”, a afirmat purtătorul de cuvânt al campaniei preşedintelui ucrainean, Oleg Medvedev.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat la rândul său că a întreprins în februarie mai mult de 30 de percheziţii în toată ţara, în cadrul unei anchete pentru ingerinţă electorală.

Dacă SBU nu a precizat ce candidat este vizat, un deputat regional al partidului Iuliei Timoşenko a confirmat că unul dintre „biroul voluntarilor” candidatei a fost percheziţionat în sudul ţării.

Potrivit unui sondaj al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev, publicat săptămâna aceasta, Petro Poroşenko se află pe locul doi în intenţiile de vot, cu 18%, în timp ce Iulia Timoşenko se află pe locul trei, cu 13%. Favorit în sondaje este actorul Volodymyr Zelensky, creditat cu 26% din intenţiile de vot.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.