Sondaj BestJobs: Trei din patru femei cred că șefii apreciază mai mult munca bărbaților

Share:

Trei sferturi dintre femei consideră că s-au găsit cel puțin o dată de-a lungul carierei în situația în care munca depusă de către colegii de sex opus a fost mai apreciată de șefi, chiar dacă a fost la fel sau chiar mai slabă decât cea făcută de o femeie, arată rezultatele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Totodată, aproape una din două respondente crede că o femeie trebuie să muncească mai mult decât un bărbat aflat pe o poziție similară pentru a fi apreciată de către șefi.

Mai mult, aproape trei din cinci respondente consideră că au avut dificultăți profesionale prin prisma faptului că sunt femei, precum ratarea jobului dorit (15,3% dintre răspunsuri), ori accesul mai dificil la un job decât pentru un candidat de sex opus (21,3% dintre răspunsuri). De asemenea, două din cinci femei spun că accesul lor la o funcție mai bună sau la promovare în companie a fost mai dificil, în timp ce 18% consideră că șefii le-au impus standarde mai ridicate de performanță decât unui coleg de sex opus aflat pe o poziție similară.

Abordarea diferită a angajatorului pornește încă de la etapa de recrutare. Astfel, trei din zece femei au fost întrebate la interviu dacă au copii sau au în plan ca în viitorul apropiat să facă copii, considerând că răspunsul lor va avea o influență asupra deciziei de recrutare. Cea mai comună întrebare a fost, pentru șase din zece femei, dacă sunt dispuse să lucreze peste program.

Mamele care au copii în grijă, și mai afectate profesional

Pe de altă parte, decizia de a avea un copil afectează într-o mare măsură capacitatea unei angajate de a lucra în afara orelor de program. O treime dintre mamele care au răspuns la sondajul BestJobs au declarat că la locul de muncă sunt percepute ca fiind mai puțin dispuse să stea peste program, ori chiar mai puțin implicate și responsabile la locul de muncă (4,25% din cazuri). Totuși, 15% afirmă că sunt percepute ca fiind mai implicate și mai responsabile, iar circa 30% nu au simțit o schimbare de atitudine din partea colegilor/șefilor din aceste puncte de vedere.

Femeile care au devenit mame au resimțit însă alte efecte negative pe plan profesional de-a lungul carierei. Astfel, două din cinci respondente care au afirmat că au copii minori consideră că ascensiunea lor profesională a fost îngreunată. În primul rând, cea mai importantă consecință a fost resimțită asupra nivelului salarial, jumătate dintre ele (52%) declarând că au fost afectate la acest capitol. Astfel, 11,5% dintre angajatele care au copii cred că salariul actual ar fi fost cu până la 20% mai mare, în timp ce un sfert dintre ele consideră că ar fi putut câștiga cel puțin cu 20% mai mult. Celelalte nu au putut face o estimare.

Există și cazuri în care femeile care s-au întors din concediul de creștere a copilului au fost retrogradate pe o poziție inferioară (16%), și-au pierdut slujba în primul an de la reîntoarcerea la muncă (6,9%) sau li s-a redus salariul (5,34%).

Treburile casnice, o muncă suplimentară care le afectează performanța la job

Un alt element care îngreunează activitatea profesională a femeilor îl reprezintă treburile casnice, precum îngrijirea locuinței sau a copiilor, după serviciu. În proporție covârșitoare (63,3% din total respondente), femeile spun că ele realizează cea mai mare parte a acestor sarcini și doar un sfert dintre respondente au declarat că împart sarcinile în mod egal cu partenerul, în timp ce abia 3% au afirmat că partenerul este cel care se ocupă cel mai mult de activitățile casnice.

Consecința directă este că 58% dintre respondente au spus că sunt mai obosite, așadar trebuie să depună mai mult efort la job și mai puțin de o treime au afirmat că nu sunt afectate, fiindcă au timp suficient pentru odihnă. Totodată, trei din cinci femei susțin că firma pentru care lucrează nu le asigură un echilibru între job și viața personală.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 12-28 februarie, pe un eșantion de 1.024 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din România.

 Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare. Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente. Recent, portalul de recrutare online a lansat serviciul de recrutare pentru perioade scurte, prin care utilizatorii au posibilitatea să experimenteze mai multe joburi și să nu mai depindă de un program fix de lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.