Darius Vâlcov, ironizat de BNR

0

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, că îi recomandă consilierului guvernamental Darius Vâlcov, să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-şi îngreuna ”situaţia juridică deja dificilă”, prin tăinuirea unor aşa-zise ”adevăruri patriotice”.

Reacţia BNR vine după ce, duminică, la Antena 3, Vâlcov a făcut unele insinuări legate de existenţa, inclusiv în BNR, a unui „alt tip de corespondenţă care se face cu persoane şi agenţii de rating” care „nu fac bine României şi în altă ţară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de ţară”.

Luni, BNR i-a recomandat acestuia să sesizeze organele abilitate, dacă are dovezi.

”În legătură cu insinuările legate de existenţa, inclusiv în Banca Naţională a României, şi a unui „alt tip de corespondenţă care se face cu persoane şi agenţii de rating” care „nu fac bine României şi în altă ţară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de ţară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-şi îngreuna situaţia juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor aşa-zise adevăruri patriotice”, se arată în comunicat.

BNR a atras atenţia că Darius Vâlcov a făcut, duminică, mai multe declaraţii eronate, demonstrând ”grave neînţelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaţionale şi cu eventuala pierdere rezultată din această administrare”. Astfel, BNR a precizat că, în 2017, a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaţionale.

”Rezultatul total al administrării activelor şi pasivelor în valută – care includ şi rezerva internaţională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operaţional total de 946.889 mii lei şi un venit net (profit) al exerciţiului financiar de 186.715 mii lei (Situaţiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei)”, se arată în comunicat.

Din suma rămasă, 22,406 milioane lei au fost repartizaţi pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii, iar profitul menţionat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcţionare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare şi altele, potrivit BNR. Totodată, BNR a anunţat că a înregistrat profit în fiecare exerciţiu financiar din ultimii zece ani.

”Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obţinut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În aceşti zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro)”, se arată în comunicat.

Banca centrală a reamintit că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea de profit.

”Menirea rezervei internaţionale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării”, se arată în comunicat.

Banca centrală a atras atenţia că Vâlcov a ales, selectiv, o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaţionale şi a poziţiei financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor.

”Interpretarea este complet greşită, dacă nu chiar manipulativă, şi ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit şi nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaţionale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plăţile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadenţe de plată ale statului şi denominat în euro”, se arată în comunicat.

Astfel, în contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziţie atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale, potrivit BNR.

”Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reuşit fructificarea altor părţi din rezerva internaţională care au acoperit pierderile şi au dus la obţinerea de profit, aducând şi contribuţii substanţiale la bugetul de stat”, se arată în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.