Eternul blestem al „răului cel mai mic”

Share:

Alegerile europarlamentare bat la ușă. Cu prea puține excepții, candidații, liderii politici, fac parte din aceeași clasă politică arogantă, coruptă și decredibilizată până la cote de avarie. Prezența la vot, în ciuda dezamăgirii/scârbei (în mare măsură justificată), față de actorii politici dâmbovițeni, devine mai necesară decât oricând. Chiar dacă, nici la acest scrutin electoral, nu putem scapă de sintagma “răul cel mai mic”! Iohannis a făcut greșeli, mai ales prin inacțiunea din primul an și jumătate de guvernare PSD-ALDE, dar, între Iohannis și o gașcă politică obsedată doar de punerea în lanțuri a actului de justiție, nu ai cum să alegi altceva decât pe Iohannis! Au fost abuzuri în justiție, este adevărat, au existat procurori iresponsabili care trebuie să înfunde ani grei pușcăria dar, de aici și până la a perverti/decredibiliza, cu bună știință, activitatea a mii de magistrați, este cale lungă pe care cu greu o parcurgi fără a vedea manipulările/inadvertențele din spatele acuzelor agresive la adresa sistemul judiciar!

Obsesia de a apăra/proteja infractorii este uriașa anomalie a acestor guvernări pesedisto-aldiste, în care cetățeanul a devenit o victimă în războiul dintre Iohannis și liderii PSD! Kovesi este acuzată de toate relele actului de justiție! Dacă se dovedește că a știut de abuzurile lui Onea, Negulescu Portocală sau ale altor procurori care și-au bătut joc de cetățeni, fie ei politicieni sau nu, să înfunde, la rândul său, pușcăria! Dar nu poți să-ți bagi joc de un om, să-l umilești, să-i faci plângeri peste plângeri, în baza supozițiilor unor jurnaliști și magistrați de casă ai puterii pesediste!

Păi, după această logică, înseamnă că atunci când un inspector șef de poliție județeană este demis pentru fapte de corupție, cum s-a întâmplat în ultimii ani, înseamnă că, automat, ministrul Carmen Dan trebuie demis pentru complicitate cu infractorul de la șefia poliției și de aderare la un așa-zis grup infracțional din care, în mod aproape cert, nu a făcut parte! Despre ce vorbim? Răspunde ministrul Dan de faptul că un șef de poliție a luat mită? Răspunde doar dacă se demonstrează că aceasta a știut și a protejat acest individ! În caz contrar, este o glumă să vorbești de plângeri/dosare penale!

Sunt convins că în cazul în care Negulescu Portocală ar declara că Kovesi a fost în spatele abuzurilor săvârșite de el, ar avea o viață mult mai ușoară, o acuzare și un proces mult mai liniștite! Cred că asta se și încearcă în realitate! Să fie agățat “peștele cel mare” și anume Kovesi!

Să revenim la votul din 26 mai! Este evident că o prezența scăzută la vot avantajează PSD! Care are primari, lideri, parlamentari, președinți de Consilii Județene, influenți, ce pot face fără probleme diferența! Și care pot organiza un sistem de scos oamenii la vot efficient, mai ales în mediul rural! Cu cât, însă, numărul alegătorilor va crește , PSD va avea o uriașă problemă!

Nu voi spune niciodată că PNL este un altfel de partid decât PSD, sau PMP, sau Pro România! Însă aceste partide și liderii lor nu ar fi depășit niciodată “linia roșie” pe care au depășit-o, nonșalant, Dragnea și colegii săi! Aici trebuie trasă clar o tușă vizibilă! Trebuie să alegem PNL sau un alt partid, chiar varianta USR-PLUS sau Pro România (fața umană a PSD!), ca o alternativă disperată la PSD! Tăriceanu și ALDE au schimbat în ultimele luni macazul, renunțând la retorica agresivă privind așa-zisul stat paralel.

De altfel, deja se vehiculează ideaa unui guvern de uniune națională ,din toamna acestui an, la care să participe inclusiv ALDE, exceptând, evident, PSD! Nu poți să lași instituțiile statului în mâna unor obedienți față de Dragnea care ar putea, iresponsabil, să schimbe rezultatele votului cetățenilor chiar cu încălcarea legii!

Până atunci, însă, alegerile europarlamentare reprezintă o uriașă miză pentru România! PSD și Dragnea trebuie să primească o lecție usturătoare. Dacă PSD va obține, prin redistribuire, același scor de 45%, obținut în decembrie 2016, atunci are dreptul să continue această politică din ultimii doi ani și jumătate! Dacă scorul va fi mult mai mic, va avea o mare problemă de legitimitate!

Vom vedea, însă, ce ne rezervă viitorul apropiat…Ține, însă, de noi să decidem acest viitor!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.