Amendamentul Pauliuc aduce României miliarde de euro

0

Senatul României a aprobat astăzi, în unanimitate, un amendament propus de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, care schimbă radical logica achizițiilor publice în domeniile apărării și securității, aducând României beneficii de miliarde de euro. Mai precis, parlamentarul liberal a cerut și a obținut semnarea simultană a contractelor de achiziții de tehnică militară și de offset. Neîndeplinirea acestei cerințe ar conduce la anularea contractului principal.

„Amendamentul pe care l-am propus și pe care Senatul l-a votat, care se referă la semnarea simultană a contractelor de achiziții de tehnică militară și de offset, ar aduce României un miliard de euro bani gratis, dacă ar fi să ne raportăm doar la valoarea achizițiilor militare ale țării noastre din 2019. Senatul a redat României șansa să se întoarcă în rândul celor mai mari țări exportatoare de tehnică militară și armament. Investițiile compensatorii aferente achizițiilor militare vor conduce la crearea de locuri de muncă în industria militară sau civilă autohtonă (în condițiile în care, după 1990, aproximativ 220.000 de ingineri din România au plecat să muncească în alte țări), la importuri de know-how și de tehnologie, de care țara noastră are atâta nevoie”, a declarat Nicoleta Pauliuc, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică și securitate națională din Senat.

În opinia acesteia, România nu își mai poate permite să facă achiziții militare fără investiții compensatorii. „După aprobarea de către Parlament a acestui amendament, responsabilitatea rezultatelor va fi transferată Guvernului. România are nevoie de o strategie de offset, care să fie armonizată cu strategia de înzestrare a Armatei României. Prin votul de astăzi din Senat, am reușit să punem România în primul rând”, a mai spus senatorul PNL.

După criza economică și financiară din 2010, România a eliminat obligativitatea ca firmele străine care vând armament României să facă investiții în țara noastră. Alte țări, cum ar fi, de exemplu, Polonia, au avut grijă în ultimii ani ca sume considerabile din cele cheltuite pentru înzestrarea armatei să se întoarcă în economia națională”, a conchis senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.