Declarație șoc: Trump vrea Brazilia în NATO!

0

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său brazilian Jair Bolsonaro au afişat marţi viziunea comună pe care o împărtăşesc despre politica conservatoare şi populistă, liderul de la Casa Albă anunţând că va acorda mai mult sprijin ambiţiilor globale ale Braziliei, informează agenţiile de presă internaţionale.

Uniţi în a denunţa „‘Fake News” (ştirile false), Donald Trump şi Jair Bolsonaro, unul din cei mai fervenţi admiratori ai preşedintelui american, au afişat o anumită complicitate în cadrul întrevederii avute la Washington, bazată pe o serie de afinităţi, lăudând totodată apropierea fără precedent dintre SUA şi Brazilia, potrivit AFP.

„Brazilia şi SUA nu au fost niciodată atât de apropiate”, a susţinut Donald Trump, salutând campania electorală a preşedintelui brazilian ales, similar preşedintelui SUA, graţie mesajului de schimbare clară. „Faceţi o muncă fantastică, aţi unit ţara”, a afirmat preşedintele Trump în cadrul unei conferinţe comune de presă pe pajiştea Casei Albe.

Evidenţiind enormul potenţial al cooperării bilaterale, Trump s-a declarat pregătit să acorde Braziliei statutul de aliat major nemembru al Alianţei Nord-Atlantice şi a menţionat, spre surprinderea generală, o posibilă aderare la NATO.

Statutul de aliat major nememebru permite un acces preferenţial la achiziţionarea de echipament şi tehnologie militară americană. Columbia a devenit în 2018 singurul stat din America de Sud care a primit statutul de partener global al NATO, ceea ce semnifică că nu va trebui în mod necesar să ia parte la acţiuni militare, precizează Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.