Juncker refuză să mai facă vreo concesie Marii Britanii privind Brexitul

Share:

Bruxellesul a făcut multe concesii Regatului Unit în ceea ce priveşte retragerea din Uniunea Europeană şi nu poate oferi mai mult, a susţinut miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de postul naţional de radio din Germania.

Reuters a preluat de la Deutschlandfunk declaraţia lui Juncker: „Nu vor fi renegocieri, nu vor fi noi negocieri, nu vor fi alte garanţii în afara celor deja acordate”. „Am venit intensiv în întâmpinarea Regatului Unit, nu poate fi vorba de mai mult”, a insistat Juncker.
Juncker a afirmat că, din câte ştie, scrisoarea prin care premierul britanic Theresa May urma să ceară prelungirea negocierilor pentru Brexit nu a fost încă primită la Bruxelles. Un purtător de cuvânt al cabinetului britanic anunţase că documentul va fi înaintat Uniunii Europene miercuri.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că discuţiile privind amânarea Brexit vor avea loc probabil abia săptămâna viitoare „câtă vreme nu ştim ce va accepta Regatul Unit”, transmite DPA, care preia acelaşi post de radio.
Data programată pentru retragerea Regatului Unit din UE este în continuare 29 martie. Parlamentul de la Londra a respins prin vot, de două ori, proiectul de acord pentru Brexit propus de May.

Juncker a avertizat că şefa guvernului britanic trebuie să se asigure că parlamentarii vor aproba acordul, înainte ca UE să accepte orice amânare.

Joi şi vineri, la Bruxelles va avea loc summitul UE, care va lua act de cererea trimisă de Theresa May preşedintelui Consiliului Uniunii, Donald Tusk. Presa britanică a publicat informaţia că amânarea solicitată este de numai câteva luni, însă nicio sursă guvernamentală nu a comentat ştirile respective, arată DPA.

Decizia UE nu îi revine lui Juncker, ci în mod normal ar trebui luată în unanimitate de cele 27 de state care vor rămâne în Uniune după Brexit. Preşedintele Comisiei Europene a sugerat că ar putea fi necesar un nou summit european, săptămâna viitoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.