PSD și PNL, umăr la umăr în ultimul sondaj

Share:

PSD şi PNL sunt practic la egalitate în intenţia de vot la alegerile europarlamentare, potrivit ultimului sondaj INSCOP, realizat în luna martie. Alianţa USR-PLUS este pe locul 3 (prima măsurătoare împreună, nu separat), înaintea ALDE şi Pro România.

PSD și PNL sunt aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare, conform ultimului sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer.

Dintre românii care își exprimă o opțiune de vot clară (58,5% din întregul eșantion):

26,9% intenționează să voteze cu PSD

26,3% votează cu PNL

15,3% cu Alianța 2020 USR-PLUS 

9,3% cu ALDE

9,1% cu Pro România 

5% UDMR

4,4% PMP

1,1% PNȚCD

1% UNPR

1% DEMOS

Alianța USR-PLUS și UNPR au fost măsurate pentru prima dată în sondajul din martie.

Față de luna precedentă, în martie se observă că procentele cu care sunt cotate partidele politice înregistrează variații minime, cu excepția Pro România care crește cu aproximativ două procente.

Prezenţa la vot

Intenția românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă „sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă „sigur voi vota”.

38,7% au dat un scor de 9 şi 10, ceea ce înseamnă că sunt decişi să voteze la scrutin.

Dacă se iau în calcul doar opţiunile acestui eşantion, scorurile partidelor nu ar suferi modificări majore:

29,1% ar vota cu PSD

27,1% cu PNL

17,7% Alianța 2020 USR-PLUS 

8,1% Pro România 

7,9% ALDE 

5,2% UDMR 

3,7% PMP 

0,7% DEMOS 

0,2% PNȚCD

Rezultatele acestei corelații trebuie analizate cu reținere având în vedere că se bazează pe un sub-eșantion mai mic (aproximativ 400 de subiecți), ceea ce duce la creșterea nivelului de eroare a datelor.

La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, rezultatul final al votului va fi influențat suplimentar de numeroși factori care nu pot fi cuantificați într-un sondaj de opinie: activitatea partidelor politice, mobilizarea organizațiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu convocarea unui referendum în ziua votului), componența listei finale de candidați pe care o va prezenta fiecare partid, prezența efectivă la urne în ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara țării, precizează INSCOP în studiul publicat joi.

Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.