Nicoleta Pauliuc (PNL): Numirea unui nou șef al Apărării, cu șase luni înainte de expirarea mandatului!

0

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a depus în Parlament un proiect legislativ conform căruia demersurile pentru stabilirea succesorului legal al șefului Statului Major al Apărării în funcție trebuie începute cu jumătate de an înainte de încheierea mandatului acestuia.

“Plecând de la actualele dispute legale din jurul mandatului șefului Statului Major al Apărării, a apărut necesitatea unei modificări a Legii de organizare și funcționare a M.Ap.N. astfel încât tranziția la conducerea Armatei să se facă fără probleme. Trebuie, de asemenea, să se asigure un grad mai mare de predictibilitate a ocupanților acestei funcții de mare responsabilitate”, a declarat Nicoleta Pauliuc, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. În forma actuală, legea nu prevede un termen pentru transmiterea către Președintele României a propunerii ministrului Apărării Naționale de numire a unui nou șef al Statului Major al Apărării.

În opinia parlamentarului liberal, Nicoleta Pauliuc, procedura de stabilire a unui succesor la comanda Armatei României ar trebui demarată cu șase luni înaintea expirării mandatului în curs. “Am căutat să vedem cum se realizează schimbarea celor aflați la conducerea armatelor Aliate și am aflat că liderii militari din Statele Unite ale Americii, din Canada sau Marea Britanie sunt selectați și validați pentru funcțiile pe care le vor ocupa cu suficient timp înainte. De asemenea, liderii militari din Alianța Nord-Atlantică sau din Uniunea Europeană sunt nominalizați chiar și cu un an înainte pentru funcțiile pe care le vor ocupa la vârful acestor organizații. În contextul actual de securitate din vecinătatea Mării Negre, este imperativ să asigurăm continuitatea conducerii la vârful ierarhiei militare, iar numirea unui nou șef al Apărării trebuie să înceapă cu șase luni înainte de expirarea mandatului celui aflat în funcție, în totală transparență”.

Pentru aprobarea acestui proiect legislativ de interes național, Nicoleta Pauliuc speră să obțină același sprijin din partea colegilor senatori, indiferent de apartenența lor politică, așa cum a reușit recent și pentru amendamentul care prevede semnarea simultană a contractelor de achiziții de tehnică militară și de offset, modificare legislativă care ar aduce României un miliard de euro numai în 2019, dacă ar fi să ne raportăm la valoarea achizițiilor militare de anul acesta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.