Pariul liberalului Dan Cristian Popescu: “PSD va pierde alegerile europarlamentare”

Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, în calitate de lider liberal, cum vedeți scena politică din România cu mai puțin de două luni înainte de alegerile europarlamentare?

Eu văd o șansă uriașă pentru români, pentru România, cu condiția unui prezențe mai mari la vot decât în mod normal. Doar așa PSD va pierde aceste alegeri, iar PNL va reuși să devină, după scrutinul din 26 mai, primul dintre partidele parlamentare. Pentru analiștii de profesie este posibil ca afirmația mea să pară hazardată, dar eu îndrăznesc să spun și să anticipez că la aceste alegeri vom avea o prezență mai mare la urne, în jur de 40%, ceea ce va conduce la situația ca PNL să depășească, ca număr de voturi, PSD. Acest rezultat pe care eu îl anticipez va reprezenta un vot de blam pentru PSD, Liviu Dragnea și Guvernele PSD-ALDE.

Să nu uităm că în urmă cu doi ani și jumătate, PSD a obținut la alegerile parlamentare peste 45% din voturi. Nu există, din câte știu, în istoria României, căderi atât de mari în încrederea electoratului, în cazul unui partid care a câștigat, cu un scor atât de mare, alegerile parlamentare. Putem vorbi de PNȚCD, dar acolo, situația, era diferită.

Este adevărat, orice guvernare erodează un partid aflat la Putere, dar, totuși, să cazi de la 46% la 23% cât estimez că va obține PSD la europarlamentare reprezintă, până la urmă, modul în care sunt percepute, astăzi, guvernările PSD de către români. Populația este nemulțumită, culmea, chiar pe fondul unor creșteri salariale semnificative în sectorul bugetar. Din păcate, mare parte a acestor majorări salariale au fost diluate de inflația galopantă și implicit de creșterea rapidă a prețurilor. Degeaba îți dau cu o mână, dacă îți iau cu două! Pe moment, te bucuri dar când tragi linie și te uiți în buzunar vezi că lucrurile nu stau chiar cum ți s-a promis, inițial, și a fost, vorba, doar de un fals cadou. Inflația este departe de a fi ținută sub control, există o presiune uriașă și pe cursul de schimb, situație care va scumpi și mai mult în special produsele de import, se merge într-o spirală care îngrijorează, la care se adaugă și avalanșa de decizii nocive la adresa mediului de afaceri, decizii aiuristice, adoptate fără o analiză, extrem de necesară, de impact. Spre exemplu, taxa pe lăcomie reprezintă o dovadă clară a lipsei de profesionalism a guvernărilor PSD. Pot să adaug aici și înființarea Fondului Suveran, o altă idee ruptă de orice realitate economică, iar exemplele pot continua la nesfârșit! Vorbim, evident, de tentative de deturnare a banilor publici dar și în acest caz amatorismul actualilor guvernanți șochează! Vorbim doar de ambițiile personale ale domnilor Dragnea, Vâlcov, Teodorovici etc.

Această situație, dublată de prezența unor personaje pe cât de dubioase, pe atât de incompetente, în funcții guvernamentale de prim rang sau de rang secundar, explică, evident, lipsa de performanță a actului guvernării.Avem o politizare totală, plină de rude, prieteni, obligații de partid, profund nocivă, care nu are vreo legătură cu competența, mult-clamată de PSD în declarațiile publice. Din păcate, prin această atitudine se descurajează orice om onest și pregătit din această țară care ar vrea să acceadă într-o funcție publică din administrație. Nu este normal să ai acces la o funcție  doar dacă ai legătură cu PSD.

Toate aceste lucruri duc la percepția tot mai proastă pe care românii o au față de Guvernul Dăncilă și implicit susținătorul său, Liviu Dragnea.

Domnule Dan Cristian Popescu sunteți liberal și, evident, un critic al guvernărilor PSD. Cu toate acestea ați anticipat vreo secundă, înaintea alegerilor din 2016, faptul că PSD va depăși, cu nonșalanță, o linie roșie în ceea ce privește asediul la adresa actului de Justiție?

Într-adevăr, nu am crezut că într-un stat membru al Uniunii Europene se va ajunge la tentative fățișe de subordonare a Justiției. Astăzi , foarte mulți români, dar și oficiali europeni, sunt șocați de modul în care PSD încearcă să schimbe legislația, până la urmă, în favoarea unei singure persoane, Liviu Dragnea. Pot înțelege că trebuie corectate anumite abuzuri, anumite încălcari ale legii, dar să modifici legislația împotriva corupției, să înființezi instituții prin care să controlezi magistrații, doar pentru că un lider de partid este disperat că va ajunge la închisoare, este o cale lungă, pe care eu unul nu am cum să nu o sancționez dur. Poate într-o țară din lumea a treia s-ar mai putea întâmpla aceste lucruri, însă noi suntem astăzi parte a Uniunii Europene, Este strigător la cer, cum un partid, o guvernare, a ales calea anti-europeană, încercând să tragă România cu ani în urmă, repet, pentru că un om, un lider, se teme de o decizie judecătorească. Toate eforturile europene ale României, imaginea țării noastre în lume, sunt practic, anihilate, de mizele personale ale unui singur om.

Putem vorbi, astăzi, de o migrație masivă a multor lideri social-democrați, nemulțumiți de modul dictatorial în care Dragnea conduce partidul, către Pro România, partidul condus de Victor Ponta. Va reuși acest partid să smulgă o parte semnificativă din voturile PSD și să joace, astfel, un rol decisiv în declinul politic al lui Liviu Dragnea?

În conducerea PSD nu mai există prea mulți oameni cu coloană vertebrală care să aibă curajul să îi spună „Nu” lui Liviu Dragnea. Toți cei nemulțumiți fie au plecat spre Pro România, fie au făcut pasul înapoi, fiind cumpărați cu o funcție sau alta. Doamna Ecaterina Andronescu este un exemplu elocvent. Inițial a spus clar că nu mai poate colabora cu Liviu Dragnea, apoi, numită ministru de acesta, a făcut pasul înapoi și a devenit un susținător al celui pe care îl contesta vehement până mai ieri. Doamna Andronescu este o persoană cu expertiză în domeniul Educației, însă, nu a făcut altceva decât să pună funcția de ministru mai presus de onoarea sa. Iar exemplele pot continua în această direcție.

În PSD nu mai există, din păcate, oameni care, din respect pentru cetățeni, să-și riște funcția deținută în PSD și la nivel guvernamental. Vedem astăzi, în PSD, că „Împăratul este gol”. Situația din PSD arată foarte clar că interesele cetățenilor, celor care i-au trimis în Parlament, sunt subordonate unei mize personale.

Cum vedeți, domnule Dan Cristian Popescu, evoluția PNL în acești aproape doi ani și jumătate de opoziție? Este pregătit, astăzi, PNL să câștige alegerile europarlamentare și să trimită PSD, acolo unde îi este locul, în opoziție?

Este clar că PNL putea să facă mai mult, și o spun cu dezamăgire, în această perioadă de opoziție, mai ales în contextul unui derapaj major, al PSD, de care un partid mare de opoziție, cum este PNL, putea puncta, electoral, din plin. Din cauza acestei situații, a dezamăgirii electoratului față de partidele vechi, pe scena politică au câștigat teren, de-a lungul anilor, unele partide cu idei de sorginte, oarecum, comunistă, cu discurs demagogic, care au încercat să inducă cetățenilor mult-clamata teorie potrivit cărora toți liderii vechi și implicit partidele vechi sunt la fel. În realitate, o uriașă minciună! Vorbim aici de PNG, PPDD, Mișcarea Monicăi Macovei, experimente care au pornit în trombă dar care, logic, s-au desumflat repede. Diferența dintre promisiuni, realitate și așteptările populației a fost uriașă, iar picajul acestor formațiuni inerent.

Am o ușoară dezamăgire legată de PNL pe care eu îl vedeam astăzi la 35%, dar consider că și în aceaste condiții, repet, PNL va obține pe 26 mai un scor electoral mai mare decât PSD. Se fac eforturi mari la nivelul conducerii centrale, a filialelor, de mobilizare a oamenilor. În București, există, din păcate, o ușoară inerție, latență, însă, lucrurile pot avea o dinamică bună.

Există, din punctul meu de vedere, două momente cheie în acest an. Primul este câștigarea alegerilor europarlamentare, urmat de câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis, susținut de PNL.Cele două momente prin care PNL va confirma la europarlamentare și apoi la prezidențiale va dinamiza foarte mult activitatea liderilor și a membrilor de partid.

Cât de importantă este, domnule Dan Cristian Popescu, intrarea lui Rareș Bogdan în PNL?

Eu cred că este foarte importantă și are rolul de a dinamiza prezența la vot și implicit votul pentru PNL. De asemenea, fidelizează mult activul de partid. Dă o formă și o direcție mult mai clară listei anunțată de PNL pentru Parlamentul European. Mai mult, elimină orice discuție privind o posibilă colaborare PSD-PNL și dă un mesaj foarte clar pentru electoratul nostru potrivit căruia PNL se conturează ca principalul partid din România, partid care va încerca să repare și îndrepte toate greșelile și abuzurile actualei guvernări. Și în plan politic, și în plan economic și în plan legislativ, au fost făcute greșeli majore care trebuie îndreptate rapid. Nu putem omite faptul că din punct de vedere macroeconomic România nu stă foarte bine, dovada fiind împrumuturile masive.

Mesajul clar pe care îl dă prezența lui Rareș Bogdan pe listele partidului este că PNL vrea să repare greșelile făcute de PSD, nu să colaboreze cu acest partid.

Ce mesaj ați da domnule Dan Cristian Popescu unui român nehotărât în privința votului la alegerile din 26 mai, fie el saturat, scârbit, dezamăgit de limbajul dublu al marii majorități a liderilor și partidelor politice? Care este, concret, diferența dintre PNL și PSD?

Capcana asta cu „toți sunt la fel”, întinsă, abil, de mulți ani de unii politicieni care fac parte din partidul al căror votanți își pun cele mai puține întrebări legate de soarta României, a dus la poziția de partid dominant al PSD, devenit partidul stat.

Cred că diferența majoră dintre PSD  (astăzi în cazul său putem vorbi doar de o gașcă de persoane care ascultă orbește de Dragnea) și PNL este aceea că la PSD am văzut de fiecare dată că are o apetență uriașă legată de corupție, de devalizarea banului public, pe fondul unui electorat, așa cum am spus, care nu își pune prea multe întrebări.  Larghețea cu care liderii PSD au depășit și continuă să depășească anumite granițe ale democrației arată legătura acestui partid cu vechiul, cu influențele comunismului.

Pe de altă parte, fără a jigni pe cineva, electoratul PNL este mult mai educat, mai bine pregătit și ca atare, ca ales PNL ești obligat să ai un autocontrol mult mai mare în cazul deciziilor politice, dar și a selecțiilor oamenilor din partid.

În cele două partide avem, de asemenea, două  tipologii de politicieni, dincolo, evident, de diferența doctrinară, înțelegerea și raportarea la economia de piață, familie etc. PSD continuă să creadă în economia de tip socialist, vezi Fondul Suveran de Investiții, înființare de aprozare cu preț impus de stat. Reminiscențele comuniste persistă în gândirea liderilor PSD și acest lucru nu poate fi decât dăunător.

Alianța 2020 USR-PLUS se prezintă ca o alternativă reală la guvernarea PSD-ALDE. Reprezintă această alianță o variantă pentru România acestor timpuri și poate oferi ea soluțiile pe care le invocă?  

Alianța 2020 USR-PLUS a apărut și câștigă teren pe acest fond de nemulțumire a cetățenilor și de prăfuire a PNL. În mod normal, mulți dintre oamenii din USR sau PLUS puteau fi membri PNL. Am văzut în ultimul timp la liderii USR și PLUS o apetență destul de mare legată de unele idei de sorginte comunistă și chiar demagogice și îi văd evoluând către preluarea eșichierului de stânga al scenei politice. Consider că USR-PLUS va obține un scor electoral de 12-13% la alegerile europarlamentare.

Dar PMP, Pro România și ALDE?

Partidul Mișcarea Populară, fiind un partid ombilical legat de Traian Băsescu, depinde de candidatura acestuia la europarlamentare. După europarlamentare, prevăd o fuziune cu PNL, indiferent dacă acest partid va accede sau nu în Parlamentul European. În cazul în care Traian Băsescu va conduce lista PMP pentru europarlamentare cred că PMP va depăși, la mustață, 5%. În cazul în care Băsescu nu va candida, nu cred că va obține mai mult de 3% din voturi. Este nevoie, pentru electoratul de dreapta, de o fuziune între PNL și PMP după scrutinul din 26 mai.

Pe de altă parte, Pro România o să „muște” semnificativ din electoratul PSD, pe fondul problemelor cu care se confruntă pesediștii. Am văzut, în interiorul partidului, oameni tineri, mai bine pregătiți decât cei de la PSD, mai atractivi pentru un segment al electoratului PSD. Cred că Pro România va face o figură frumoasă și va obține un scor de 7-8% cu posibilități de creștere ulterioară, în funcție, evident, de anvergura candidatului la prezidențiale. Dacă PSD nu va avea o reformă internă majoră, Pro România îi poate lua locul acestuia pe scena politică. Este clar că PSD, așa cum funcționează astăzi este un factor nociv uriaș pentru România.

La rândul său, ALDE a preluat și el electorat de la PSD datorită lui Tăriceanu care are o imagine mai bună, chiar și în PSD, decât Dragnea. Și, ca atare, ALDE „mușcă” din electoratul PSD. Prevăd tensiuni din ce în ce mai mari între cele două partide care ar putea culmina chiar cu ruperea coaliției în acest an. Va obține, probabil,  un scor de 9-10% la alegerile din 26 mai. Este un partid mai vechi decât Pro România, are mai mulți parlamentari, oameni în funcții publice și filiale mai bine organizate.

Cât de importantă este domnule Dan Cristian Popescu, prezența la vot la alegerile europarlamentare?

Orice vot este foarte important. Și, în consecință, îi rog pe toți românii să iasă la vot și să analizeze foarte bine variantele pe care le au la dispoziție. Pentru că acest vot ne influențează foarte mult viața și viitorul. Și voi da un exemplu foarte clar. Când suntem bolnavi alocăm timp pentru sănătatea noastră și pentru a merge la un doctor foarte bun. Pentru că dacă nu mergem la doctor sau mergem la un doctor mai slab pregătit riscăm ca acest lucru să ne afectează viața.

Situația este similară, păstrând proporțiile, și în cazul prezenței la vot. Deci sfatul meu este ca toți oamenii să își facă timp și să analizeze ofertele electorală și, în consecință, să aleagă pe cel pe care îl crede cel mai potrivit. Noi la alegeri nu votăm doctrine, ci oameni. Dar votul nostru trebuie dat în cunoștință de cauză pentru ca viața noastră, a tuturor, să fie mai bună.

Credeți că, după 26 mai, este posibilă și necesară o mare alianță PNL-USR-PMP-Pro România, chiar UDMR și ALDE, care să pună capăt guvernărilor PSD? Există, domnule Dan Cristian Popescu, un risc major ca la alegerile locale și parlamentare de anul viitor să asistăm la fraudarea scrutinelor?

Bineînțeles că există riscul fraudării alegerilor, pe fondul disperării pierderii puterii de către PSD. Dar există mai ales riscul de a se lua măsuri la fel de nocive și iresponsabile în continuare. Dacă aș gândi, sută la sută electoral, aș spune că PSD trebuie lăsat să guverneze până la final pentru „a-și rupe definitiv gâtul”, dacă gândim responsabil, respectând cetățeanul, nu putem să facem altceva decât să identificăm orice formulă posibilă pentru a scăpa, cât mai repede, de acest coșmar pentru români, PSD! Trebuie oprită, cât mai rapid, această nebunie privind intervenționismul, atacul constant la piața liberă și abuzurile la adresa Justiției.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.