Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie avertizează în privința întârzierii Programului Național de Cadastru și Carte Funciară

Președinte Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), Dr.ing. Botond József RÁKOSSY, a precizat, într-un comunicat de presă, că APCGC a avertizat, încă de la lansarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, asupra unor aspecte care îngreunează derularea programului în termenul stabilit sau fac chiar imposibilă respectarea acestuia. 

„Membrii Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), sunt deosebiți de interesați de modul în care se derulează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) prin care Guvernul s-a angajat să înregistreze gratuit până în anul 2023 toate cele circa 40 de milioane de imobile (terenuri și construcții) existente pe teritoriul României.

Încă de la lansarea Programului, APCGC a atras atenția asupra unor aspecte care îngreunează derularea programului în termenul stabilit sau fac chiar imposibilă respectarea acestuia.

Desele modificări ale cadrului normativ fac imposibilă elaborarea de către firmele de specialitate a strategiilor de dezvoltare și a unor fluxuri de producție eficiente care să asigure premisele necesare pentru realizarea unor lucrări de calitate superioară. Astfel, atât Legea nr. 7/1996 (a cadastrului și publicității imobiliare), cât și Specificațiile tehnice pentru executarea lucrărilor de înregistrare cadastrală sistematică s-au modificat chiar și de mai multe ori într-un an, aceasta în condițiile în care contractele încheiate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) erau prevăzute să dureze peste 18 luni. S-a ajuns astfel în situația în care nici măcar funcționarii ANCPI să nu mai știe care versiune a specificațiilor tehnice este aplicabilă la recepția lucrărilor.

Numeroase prevederi aferente activității cadastrale sunt confuze, neclare, incoerente, contradictorii și interpretabile, fapt generator de numeroase conflicte între executanții de lucrări și funcționarii instituției statului (ANCPI/OCPI) desemnați să verifice și să recepționeze rezultatele lucrărilor respective.

Procedura de achiziție publică aleasă de ANCPI s-a dovedit a fi greșită, lucru recunoscut recent chiar și de către ANCPI. De la început, APCGC a insistat pentru o procedură de achiziție care să permită participarea firmele de specialitate mici și mijlocii din fiecare județ. Experiența acumulată în primele lucrări, investițiile făcute în echipamente și în resurse umane constituiau condițiile pentru creșterea corespunzătoare a ritmului de realizare până la nivelul corespunzător asigurării îndeplinirii PNCCF. Organizarea de proceduri de achiziție pentru loturi mari (4-5 comune – UAT – împrăștiate în 3-4 județe) a făcut imposibilă participarea directă a firmelor mici și mijlocii care nu aveau cum să îndeplinească criteriile de calificare (cifră de afaceri, număr de personal angajat, număr de echipamente în dotare). Nici trecerea în extrema cealaltă, adică atribuirea de contracte la nivel de sector cadastral (subdiviziune a teritoriului unei comune – UAT), în care prestatorul putea fi chiar și o singură persoană fizică autorizată (PFA), n-a avut efectul scontat, contrar declarațiilor triumfaliste ale conducerii ANCPI. Așa s-a ajuns în situația în care, deși potrivit Programului Național de Cadastru și Carte Funciară până la sfârșitul anului 2018 trebuiau finalizate lucrările de înregistrare sistematică în 804 unități administrativ-teritoriale (UAT), la termenul respectiv erau finalizate doar 59 de UAT, adică 7,3% din ce era planificat!

După 4 ani de la demararea Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, conducerea ANCPI admite că se impune micșorarea loturilor, astfel încât și firmele de dimensiuni medii și mici să poată participa cu oferte la procedurile de achiziție a contractelor pentru servicii de înregistrare cadastrală sistematică. Este foarte probabil ca această decizie să vină prea târziu, în condițiile în care numeroși angajați ai acelor firme fie s-au angajat ”la stat” (primării, consilii județene, oficii de cadastru), fie chiar au părăsit țara.

Nu în ultimul rând, un motiv important al eșecului este prețul acceptat de ANCPI (stabilit prin Lege la 60 de lei pentru o carte funciară!). Deși potrivit datelor statistice salariul mediu s-a dublat în ultimii 10 ani, prețul unitar al lucrărilor de înregistrare sistematică stabilit de ANCPI este chiar mai mic decât cel din anul 2007, anul în care a avut loc prima achiziție publică pentru atribuirea lucrărilor de cadastru general.

Cu experiența firmelor afiliate, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie a fost și este deschisă pentru dialog cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și cu toate instituțiile interesate de realizarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Apreciem că doar ascultând și luând în considerare opiniile tuturor celor interesați se pot găsi cele mai bune formule care să asigure succesul programului. Suntem convinși că în lipsa unui astfel de dialog, șansa înregistrării celor circa 40 de milioane de imobile în sistemul integrat de cadastru și carte funciară până la sfârșitul anului 2023 este aproape nulă, chiar și în cazul în care personalul propriu din ANCPI/OCPI va executa lucrări de înregistrare cadastrală, alături sau în locul firmelor private și persoanelor fizice autorizate, așa cum este prevăzut în proiectul unei noi modificări a Legii nr. 7/1996″, a precizat președintele APCGC.

 APCGC are un nou Consiliu director

De menționat că în data de 15 martie 2019 s-a desfășurat Adunarea Generală a Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC). Evenimentul a fost organizat în incinta Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din București.

Ordinea de zi a adunării generale a inclus, prezentarea și aprobarea rapoartelor de activitate ale comitetului de conducere și comisiei de cenzori, adoptarea unui nou Statut al Asociației, alegerea noului consiliu director și alegerea comisiei de cenzori.

Noul Consiliu director al APCGC este format din:

Președinte – domnul dr.ing. Rakossy Botond – SC Topo Service SA – Miercurea Ciuc,

Vicepreședinte probleme interne și organizare – domnul Marian Tălpeanu – SC REGE CAD – București,

Vicepreședinte relații internaționale – domnul dr.ing. Valeriu Manolache – SC TheoTop SRL – București,

Trezorier – domnul Gigi Bârlă – SC Black Light SRL – Timișoara,

Membru – domnul Mircea Stoian – SC Gauss SRL – Timișoara,

Membru – domnul Adrian Onițiu – SC TopCad SRL, București

Membru – domnul Claudiu Rizzoli – SC Topo Hera SRL – București.

Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie a fost înființată în anul 1996, membrii săi fiind firme românești cu capital privat având ca obiect de activitatea prestarea de servicii de specialitate în domeniile menționate.

Scopul APCGC este promovarea, apărarea și reprezentarea intereselor profesionale și economice ale membrilor săi față de celelalte entități de drept public și drept privat, naționale și internaționale.

Firmele reprezentate în asociație realizează cel mai important volum de lucrări angajate în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciare (PNCCF) prin care se urmărește înregistrarea cadastrală sistematică a aproape 3000 de Unități Administrativ-Teritoriale (UAT), acoperind peste 85% din teritoriul național.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.