EximBank găzduiește cea de-a 19-a reuniune a Grupului internațional de lucru pentru credite la export

0

EximBank găzduiește, în perioada 2 – 4 aprilie, lucrările Grupului internațional de lucru pentru credite la export (International Working Group on Export Credits – IWG), în contextul exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, pe parcursul primului semestru al acestui an.

”EximBank s-a implicat permanent în mod activ în dialog cu entități similare atât pentru a-și rafina și moderniza oferta, cât și pentru a crea contexte de afaceri favorabile și în condiții concurențiale corecte pentru exportatorii români. Aceste demersuri sunt încununate în contextul actual al exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene prin găzduirea acestui eveniment care ne permite să contribuim <în prima linie> la conturarea pozițiilor comune ale statelor membre ale Uniunii Europene referitoare la derularea tranzacțiilor internaționale”, au spus oficialii Băncii de Export – Import a României, instituție care asigură în prezent președinția Grupului de Lucru pentru Credite la Export de pe lângă Consiliul Uniunii Europene.

Aceștia au adăugat că, prin găzduirea celei de-a 19-a reuniuni a IWG la București, ca și prin activitatea constantă de armonizare a pozițiilor statelor membre ale Uniunii Europene, România valorifică o oportunitate de afirmare a valențelor sale de colaborare, de subliniere a stabilității sale în susținerea pozițiilor de negociere ale Uniunii Europene, care participă ca entitate unitară la negocierile din cadrul IWG, reprezentând pozițiile agreate ale tuturor statelor membre.

Evenimentul de la București reunește peste 100 de reprezentanți ai unor instituții cu atribuții în domeniul creditelor la export din statele membre UE și alte 14 țări reprezentând economiile cu cea mai mare pondere în comerțul internațional, temele de dezbatere urmând să se axeze pe identificarea de modalități noi de susținere a prezenței companiilor naționale pe piețele internaționale în contextul actual marcat de schimbarea paradigmelor economice şi de creştere a impactului economiilor până de curând considerate „emergente”.

Despre International Working Group on Export Credits

International Working Group on Export Credits (IWG) s-a constituit în 2012, în contextul inițiativei comune privind consolidarea relațiilor economice dintre SUA și China (“Joint Fact Sheet on Strengthening U.S. – China Economic Relations”), având ca scop identificarea unui set de linii directoare la nivel internațional în domeniul susținerii oficiale a creditelor la export, care să asigure:

  • aplicarea principiului de level playing field la nivelul programelor naționale de susținere a exporturilor.
  • compatibilitatea cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, mai precis cu prevederile Acordului pentru subvenții și măsuri compensatorii (ASCM), care guvernează Acordul OCDE și orice posibil “acord succesor” al acestuia, comparabil din punct de vedere calitativ.
  • complementaritatea cu sectorul privat.

Din IWG fac parte state participante la Acordul OCDE și non-participante (China, India, Indonezia, Rusia, Africa de Sud etc.).

Despre EximBank

EximBank se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Înființată ca agenție de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis să depășească acest statut, păstrându-și în același timp unicitatea. În urma reajustărilor direcţiilor de acţiune, realizate în timp pentru adaptarea la evoluţiile economice naţionale şi mondiale, EximBank are astăzi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse și servicii atractiv pentru orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne. Totodată, pentru că acționează ca agent al statului pe piața românească de garanții și asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, se infuzează în economia reală, contribuind la creșterea competitivității companiilor locale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.