Candida Auris, microbul rezistent la orice tratament

0

Candida auris este o infecție fungică misterioasă și periculoasă, care se află printre un număr tot mai mare de germeni care au evoluat în apărarea împotriva medicamentelor obișnuite. Iată câteva lucruri despre infecţia care nu are tratament şi face ravagii pe tot globul.

O infecție fungică misterioasă și periculoasă, numită Candida auris, a apărut în întreaga lume. Este rezistentă la aproape toate medicamentele antifungice, plasându-l într-un număr tot mai mare de germeni care au evoluat în apărarea împotriva medicamentelor obișnuite şi care ar putea provoca la un moment dat milioane de morţi.

Ce este Candida auris?

Candida auris este o ciupercă care, atunci când intră în sânge, poate provoca infecții periculoase care pot pune viața în pericol. Oamenii de stiinta au identificat-o pentru prima data în 2009, la un pacient din Japonia. În ultimii ani, a apărut în întreaga lume, în mare parte din spitale și azile. În Statele Unite s-au raportat 587 de cazuri de auris, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, majoritatea în New York, New Jersey și Illinois.

Simptomele Candida Auris

Simptomele C. auris – febră, dureri, oboseală – nu sunt neobișnuite, deci este greu să recunoaștem infecția fără testare. Vestea bună este că amenințarea de a se îmbolnăvi de C. auris este foarte scăzută pentru persoanele sănătoase care se confruntă cu viața lor de zi cu zi. Dacă dumneavoastră sau un iubit vă aflați într-un spital sau într-un azil, puteți întreba dacă au fost cazuri de Candida auris acolo. În acest caz, este rezonabil să se solicite luarea măsurilor adecvate de „control al infecției”. În Statele Unite, această întrebare ar fi cea mai relevantă în New York, New Jersey și Illinois, în special Chicago, unde germinalul a fost concentrat.

De ce e așa de periculos?

C. auris este adesea rezistent la medicamente antifungice majore care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata astfel de infecții. Mai mult de 90% din infecțiile cu C. auris sunt rezistente la cel puțin un astfel de medicament, în timp ce 30% sunt rezistente la două sau mai multe medicamente majore. Odată ce germenul este prezent, este greu de eradicat dintr-o instalație. Unele spitale au fost nevoite să aducă echipament special de curățare și chiar să decupeze plăcile de podea și tavan pentru a scăpa de acestea.

Cine este în pericol?

Persoanele cu sisteme imune compromise sau slabe sunt cele mai vulnerabile. Aceasta include persoanele în vârstă, precum și persoanele deja bolnave; în cel puțin un caz, nou-născuții au fost infectați la o unitate neonatală. Persoanele cu imunitate slăbită sunt susceptibile de a avea mai multe probleme în lupta împotriva unei invazii inițiale de către C. auris și, de asemenea, sunt susceptibile de a fi în instituții, cum ar fi spitalele și casele de îngrijire medicală, unde infecția este mai răspândită.

De ce nu au auzit oamenii despre asta?

Creșterea infecţiei Candida auris a fost puțin publicată pentru că este nouă. Dar, de asemenea, focarele au fost uneori scoase sau păstrate confidențiale de către spitale, medici, chiar și guverne. Unele spitale și profesioniști din domeniul medical susțin că, deoarece sunt luate măsuri de precauție pentru a împiedica răspândirea, publicarea unui focar ar sperie oamenii în mod inutil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.